Kans op gladheid én een ov-staking: werk thuis als het kan

Archieffoto.
Archieffoto. © ANP
Utrecht - Een staking in het streekvervoer, winterse buien en kans op gladheid; het kan morgen een vervelende dag worden voor wie de weg op de gaat. Daarvoor waarschuwen Rijkswaterstaat en de ANWB.
"De spits is op donderdagochtend altijd al druk. In combinatie met de staking en de weersomstandigheden kan het pittig worden", zegt een woordvoerder van de ANWB. "Mensen die weten van de staking zullen waarschijnlijk thuiswerken", verwacht hij.
Onder meer het UMC Utrecht heeft medewerkers die thuis kúnnen werken al opgeroepen om dat donderdag en vrijdag te doen. Op die manier zijn er meer parkeerplekken bij het ziekenhuis beschikbaar voor patiënten die met de auto in plaats van met het openbaar vervoer komen. Ook wordt medewerkers die wel naar het UMC komen verzocht hun auto een eindje verderop neer te zetten, aldus een woordvoerster.
Een concrete verwachting van de drukte geven is volgens de ANWB op dit moment lastig, omdat in diverse regio's gestaakt wordt, maar de staking en de weersverwachting zijn "ingrediënten die kunnen zorgen voor drukte", zegt de woordvoerder. Geplande wegwerkzaamheden zullen weinig invloed hebben op de spits van donderdag en vrijdag, verwacht de verkeersdienst.

Kans op gladheid

Het KNMI heeft code geel afgegeven voor het hele land. In Utrecht geldt die waarschuwing vanaf 21.00 uur woensdagavond tot 07.00 uur donderdagochtend. Komende nacht zijn overal buien, met dieper landinwaarts natte sneeuw of sneeuw en hagel, verwacht het weerinstituut. Ook kan het 's nachts en 's ochtends glad worden doordat neerslag op wegen bevriest door lage temperaturen en lichte vorst.
In de middag is er opnieuw kans op buien met hagel, natte sneeuw en kans op onweer. De maximumtemperatuur ligt rond de 5 graden, maar tijdens een winterse bui daalt de temperatuur korte tijd flink.

Rijstijl aanpassen

"Als je de weg op gaat, dan is het belangrijk om je rijstijl aan te passen aan de omstandigheden door bijvoorbeeld voldoende afstand te houden en tijdens een winterse bui je snelheid te matigen", adviseert Rijkswaterstaat. "Zorg ervoor dat je bij gladheid geen abrupte stuurbewegingen maakt en wees extra voorzichtig in bochten en af- en opritten."
Rijkswaterstaat probeert gladheid zoveel mogelijk te voorkomen door op tijd te strooien. "Onze strooiwagens staan paraat en waar nodig strooien we. Op onze strooikaart kun je live zien waar deze strooiwagens rijden, waar gestrooid is in de afgelopen zes uur en wat de wegdektemperaturen zijn. Maar ondanks het feit dat we zout gestrooid hebben, is voorzichtigheid altijd geboden."

Staking

Donderdag en vrijdag leggen duizenden buschauffeurs, machinisten en conducteurs in het streekvervoer het werk neer na een mislukt cao-overleg. Behalve in het streekvervoer staken ook medewerkers van bedrijven die meerdere soorten openbaar vervoer aanbieden en chauffeurs van touringcarbedrijven. Zij kondigden aan zich aan te sluiten bij de al geplande stakingen.