Sporthistoricus doet oproep voor verhalen: 'Bijna elke voetbalclub had wel Joodse leden tijdens de oorlog'

© ANP
Utrecht - Voetbalclubs moeten tijdens de Internationale Holocaust Herdenkingsdag op 27 januari de slachtoffers van de Jodenvervolging herdenken. Daarvoor pleit sporthistoricus Jurryt van de Vooren. Volgens hem realiseren voetballiefhebbers zich te weinig dat er tijdens de Tweede Wereldoorlog ook veel voetballers zijn vermoord, waarschijnlijk ook van hun eigen club. "Bijna iedere club heeft wel een Joodse geschiedenis."
Juist in de voetbalwereld, waar antisemitische spreekkoren nog vaak te horen zijn, is meer kennis over dit onderwerp in zijn ogen belangrijk. "Bij bijvoorbeeld FC Utrecht of Feyenoord zijn er Joodse supporters die niet meer naar het stadion durven door zulke spreekkoren. Zij krijgen op die manier als het ware een stadionverbod van hun medesupporters."
Volgens Van de Vooren beseffen supporters vaak niet welke impact zulke spreekkoren kunnen hebben. "Ze zeggen vaak dat ze dat alleen maar doen om Ajax te pesten, maar ze snappen dan niet dat ze hun Joodse medesupporters daarmee intens kwetsen. Wat je eigenlijk doet als je antisemitische leuzen roept, is je eigen Joodse clubleden voor de tweede keer vermoorden."

Oproep

Om de kennis over dit onderwerp in de voetbalwereld te vergroten doet Van de Vooren grootschalig onderzoek naar vermoorde Joodse voetballers. In dat kader doet hij een oproep aan alle mensen met meer informatie over Joodse voetballers in de Tweede Wereldoorlog zich bij hem te melden. Daarbij richt hij zich zowel op amateur als profclubs. "Want eigenlijk zijn er bij zo'n beetje elke Nederlandse voetbalclub wel Joodse leden geweest en dus ook leden die tijdens de oorlog zijn vermoord."
In totaal heeft Van de Vooren nu zo'n 3000 namen gevonden van mensen in het voetbal die zijn omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog. "Onder andere door de Holocaust, maar het gaat ook om verzetsmensen, burgerslachtoffers en mensen die zijn omgekomen in Nederlands-Indië." In de stad Utrecht heeft hij tot nu toe vijftig namen gevonden. "Maar geen één van een Joodse voetballer", vertelt hij. "Daarom is dit een goed moment om nog eens aan de mensen in Utrecht te vragen of zij wellicht nog namen kennen."
Ik heb al zo vaak gemerkt dat ik één mailtje van iemand krijg, waardoor ineens vijfhonderd dingen tegelijk duidelijk worden.
Jurryt van de Vooren, sporthistoricus
Daarbij is alle informatie welkom, benadrukt de sporthistoricus. "Alles wat mensen weten of zich herinneren, of als mensen vragen hebben of hulp willen om iets uit te zoeken, zijn ze welkom. Mensen denken vaak dat informatie over hun opa of oom niet belangrijk genoeg is, maar dat is het juist wel. Ik heb al zo vaak gemerkt dat ik één mailtje van iemand krijg, waardoor ineens vijfhonderd dingen tegelijk duidelijk worden. Dus meld je vooral." Mensen die informatie willen delen met Van de Vooren kunnen dat doen via de website voetbalmonument.nl.
Sporthistoricus Jurryt van de Vooren hoopt op verhalen.
Naast een oproep aan de mensen thuis, vraagt Van de Vooren ook voetbalclubs hun steentje bij te dragen aan de bewustwording over de Joodse geschiedenis van het voetbal. "Daarom vraag ik alle voetbalclubs, ook amateurclubs uit de provincie Utrecht, of zij ook mee willen doen op 27 januari. Om daarmee te laten zien dat ze een einde willen maken aan het antisemitisme in het voetbal en willen stilstaan bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. En misschien komen ze er zo ook wel achter dat ook hun eigen club een Joodse geschiedenis heeft."