Kuipers houdt vast aan twee kinderhartcentra, UMC Utrecht moet uiterlijk 1 april duidelijkheid hebben

© UMC Utrecht
Utrecht - Minister Ernst Kuipers blijft erbij dat in de toekomst nog maar twee centra open kunnen blijven voor specialistische kinderhartchirurgie. Welke twee dat worden - en of het UMC Utrecht daarbij zal horen - is nog altijd onduidelijk. Kuipers wil uiterlijk op 1 april een besluit nemen en heeft de academische ziekenhuizen gevraagd daarbij te helpen.
Op dit moment zijn er vier centra van academische ziekenhuizen die kinderhartoperaties uitvoeren. Naast Utrecht gaat het om Rotterdam, Groningen en een samenwerking van Amsterdam en Leiden. Om de kwaliteit van de zorg te verbeteren, wil het ministerie dat minder ziekenhuizen deze specialistische operaties uitvoeren. De ziekenhuizen zelf zijn het daar ook over eens, maar geen enkel ziekenhuis wil vrijwillig afscheid nemen van de specialisatie.
In 2021 besloot toenmalig minister Hugo de Jonge na een jarenlange discussie dat slechts twee centra open zouden mogen blijven. Hij koos voor Utrecht en Rotterdam, maar het besluit leidde al snel tot protesten. Zijn opvolger, de huidige minister Ernst Kuipers, besloot daarop een pas op de plaats te maken. Hij liet eerst de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) een 'impactanalyse' maken.
Volgens de NZa komt de acute zorg in gevaar bij sluiting van Groningen en Amsterdam/Leiden. De zorgautoriteit riep de minister op een nieuw plan te maken, voordat er grote hervormingen worden doorgevoerd.

Hoe nu verder?

Kuipers legt de bal nu bij de academische ziekenhuizen zelf. Hij hoopt dat zij zelf om tafel gaan en deze impasse doorbreken. Eerdere pogingen mislukten, onder meer vanwege corona, maar inmiddels moet het volgens de minister mogelijk zijn dat de ziekenhuizen er onderling uitkomen. Hij wil binnen een maand weten of de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) daartoe bereid is.
Kuipers wil uiterlijk op 1 april weten welke ziekenhuizen de zorg kunnen blijven bieden. Nog langer nadenken is volgens de minister vanwege "de urgentie van het onderwerp" niet wenselijk. Mochten de ziekenhuizen er zelf niet uitkomen, dan hakt Kuipers alsnog zelf de knoop door.