Huizenprijzen dalen voor het eerst in 9 jaar, betaalbaarheid staat wel onder druk

© RTV Utrecht / Joost Danvers
Provincie Utrecht - De huizenprijzen zijn in het laatste kwartaal van vorig jaar gedaald, meldt makelaarsvereniging NVM. In de provincie Utrecht daalden de prijzen met 7,3 procent ten opzichte van een jaar eerder, landelijk was dit 6,4 procent. De NVM spreekt van een omslagpunt, omdat het de eerste daling op jaarbasis in negen jaar tijd is. Maar door de hogere hypotheekrente staat de betaalbaarheid van woningen wel onder druk.
Een huizenkoper in de provincie Utrecht betaalde in het slotkwartaal gemiddeld een bedrag van 461.252 euro. Landelijk ligt dit bedrag lager, daar rekenden kopers gemiddeld 407.000 euro af. Voor een nieuwbouwwoning is dat 498.000 euro.
Van een appartement tot een vrijstaande woning: alle type huizen in Nederland werden goedkoper, zegt de NVM. Tussenwoningen daalden met een percentage van 5,8 procent het minst, appartementen met 7,2 procent het meest.
Ondanks de lagere prijzen werd in het vierde kwartaal nog 45 procent van de woningen in het land boven de vraagprijs verkocht.

Meer huizen te koop

Naast de prijsdaling zien de makelaars van de belangenorganisatie dat er veel meer woningen in Nederland te koop staan. Het woningaanbod is in het vierde kwartaal meer dan verdubbeld. Dit komt omdat er meer te koop wordt gezet, en tegelijkertijd juist minder wordt verkocht.
In de provincie Utrecht verkochten eind 2022 ruim 3000 eigenaren hun woning. Dit is 11 procent minder dan in het voorafgaande jaar. Landelijk werden er zo'n 35.000 huizen verkocht, zo'n 8 procent minder dan eind 2021.
"Het vierde kwartaal van 2022 was vriendelijker voor de woningkoper", zegt Lana Gerssen van de NVM. "In het derde kwartaal zagen we voor het eerst een prijsdaling van kwartaal op kwartaal. De extreem verhitte markt lijkt daarmee achter ons te liggen. Wel maak ik me zorgen over de betaalbaarheid gezien de gestegen hypotheekrente." De hogere hypotheekrente zorgt ervoor dat mensen minder geld kunnen lenen.
"Als makelaar ben ik hoe dan ook blij dat er meer woningaanbod is, en daarmee ook de keuzes voor de woningkoper. We zijn er echter nog niet. De bevolking groeit door en daarmee ook de vraag naar woningen. De ontwikkeling van het aanbod kan dat niet bijbenen en schiet nog steeds te kort."