Studenten in The Fizz in Overvecht betalen te veel huur, afspraken niet goed vastgelegd

© Google Streetview
Utrecht - Bewoners van studentencomplex The Fizz in Overvecht betalen te veel huur, stelt de gemeente. Afspraken over de betaalbaarheid zijn niet goed vastgelegd, blijkt uit een raadsbrief van wethouder Dennis de Vries. Na een maandenlang bemiddelingstraject zijn de huren van de gemeubileerde woningen nu met tientallen euro’s per maand verlaagd, maar de tarieven zijn nog altijd hoger dan de gemeente lief is.
De gemeente meende in 2021 dat er hogere huren werden gevraagd dan was afgesproken. Daarop zijn gesprekken gevoerd met de erfpachter The Cube Utrecht B.V. en met de initiatiefnemers van het studentencomplex: Van Wijnen Projectontwikkeling en Rockfield Real Estate. Daaruit bleek dat de partijen verschillende inzichten hadden over de afspraken. Vervolgens is vorig jaar april een mediationtraject gestart.
In november zijn The Cube Utrecht en de gemeente er in geslaagd om nieuwe afspraken over de huurkwestie te maken en deze vast te leggen in een vaststellingsovereenkomst. Daarmee is het geschil beëindigd. De huurtarieven zijn nu begrensd voor de komende tien jaar en variëren van 442,46 tot 763,47 per maand.
Hoewel de betaalbaarheid nu beter geborgd is, zijn de prijzen hoger dan de gemeente zou willen. "Met het huidige beleid zouden andere afspraken zijn gemaakt. Gezien de omstandigheden is dit juridisch gezien echter het hoogst haalbare", schrijft wethouder Dennis de Vries in een brief aan de raad. De discussie had volgens hem voorkomen kunnen worden door de huurprijzen nauwkeuriger vast te leggen in de gronduitgifteovereenkomst. "Die kans hebben we laten lopen."
De kwestie rond The Fizz is voor gemeente mede aanleiding om kritisch te kijken naar meerdere projecten in de categorieën sociale huur, middenhuur en studentenhuisvesting. Op basis hiervan zullen verbeteringen worden doorgevoerd, belooft de wethouder.
De gemeente verloor mei vorig jaar een rechtszaak over de huurprijzen van woningen bij de Wilhelminawerf. Ook in deze kwestie waren afspraken niet goed vastgelegd.