Utrechter Han van Bree stopt na veertig jaar met Het Aanzien Van: 'Ik moet wel afkicken'

© RTV Utrecht
Utrecht - Rustig de krant lezen is er voor Han van Bree niet bij. Al veertig jaar stelt hij de boekenreeks Het Aanzien Van samen waarin wordt teruggeblikt op het voorgaande nieuwsjaar. Elk onderwerp wordt gescand en elke nieuwsfoto wordt bekeken. Maar na al die jaren vindt de Utrechter het genoeg geweest en hij geeft hij het stokje over. "Het is tijd voor een nieuwe generatie."
Utrechtse Han van Bree stopt na veertig jaar met Het Aanzien Van: 'Ik moet wel afkicken'
In de editie over 2022 is te lezen over de boerenprotesten, de beweging tegen grensoverschrijdend gedrag, de crisis in Ter Apel en ander Nederlands nieuws. Maar wat voor Han centraal staat is de oorlog in Oekraïne. "De oorlog is heel bepalend geweest en bestrijkt het hele jaar. Het is een tragisch voortslepend conflict dat compleet zinloos is." Ook klimaatverandering ziet Han als belangrijk thema. "Het klinkt hard maar oorlog is van alle tijden. Maar hoe het klimaat zich ontwikkelt vind ik zorgwekkend."
Ook Utrechts nieuws heeft het boek gehaald. Zo staat de Vuelta erin, de overwinning van Femke Bol op het EK atletiek, de spoorwegstakingen en De Vaandeldrager, het bekende doek van Rembrandt die te zien was in het Centraal Museum.

Spiegel van het nieuws

Toen Han begon met 'Het Aanzien Van' moest hij naar fotopersbureaus om met een vergrootglas dia's te bekijken op een lichtplaat. Er waren alleen zwart-witfoto's en de tekst schreef hij op een typemachine. Sindsdien is veel anders, niet alleen praktisch maar ook de journalistiek is veranderd.
Het boek is een voortdurende herinnering aan dingen die je vergeten bent
Han van bree
Op de cover van Het Aanzien van 1980 staat de verkiezing van Ronald Reagan als nieuwe president van de Verenigde Staten, niet de inhuldiging van Beatrix. "Zelfs niet op de achterkant van het boek", zegt Han. Het zegt volgens hem veel over de tijdsgeest. "De focus lag meer op buitenlands nieuws. Dat zie je ook als je de kranten en journaals uit die tijd bekijkt. Dat is een lange uitloper van de Tweede Wereldoorlog. Toen hadden we heel sterk dat we het niet over Nederlands nieuws moesten hebben want dat was nationalistisch en eng. In de loop der tijd, ook sinds Fortuyn, is meer het idee ontstaan dat er is gemist wat de burger belangrijk vond. En toen is het Nederlandse nieuws meer op de voorgrond komen te staan."
Van Bree denkt dat Het Aanzien Van altijd relevant zal blijven, ondanks veranderingen in de maatschappij. "Je kan alles op internet opzoeken, maar dan zoek je op wat je al weet. Bladeren door het boek is een voortdurende herinnering aan dingen die je vergeten bent."

Deadline stress

Han heeft de boeken met veel plezier gemaakt maar is blij dat het nu afgerond is. "Aan het eind van het jaar is het meer dan een fulltime baan", vertelt hij. "Je wil zo laat mogelijk keuzes maken want achteraf weet je pas wat beklijft en wat niet." Hij geeft als voorbeeld de situatie rondom Elon Musk en Twitter. "Gaat hij het wel doen? Gaat hij het niet doen? Dan kan je het beste zo lang mogelijk wachten."
Die stress gaat de schrijver niet missen. "Je ziet voortdurend met de onrust en alle nieuwssites staan constant open om te kijken of er nog iets gebeurt. Afgelopen jaar ging Pelé dood en overleed de paus, dat moest er allemaal nog in."
Hij merkt in de eerste week van het nieuwe jaar al dat hij de krant niet kan lezen zonder onbewust al onderwerpen en foto's te selecteren. Dus het zal even wennen zijn na al die edities. "Na veertig jaar is het wel een keer tijd om de jongere generatie een blik op het nieuws te gunnen." De frisse blik komt van de Utrechtse schrijver Lukas Spee, hij gaat de samenstelling van de boeken op zich nemen.
De nieuwe editie ligt vanaf vandaag in de boekhandels.