Tycho mocht als allerlaatste met de bezoekerslift de Dom op voor een exclusief diner: ‘Perfecte avond’

© RTV Utrecht / Claire Hartzuiker
Utrecht - De restauratie van de Domtoren nadert zijn einde. Over niet al te lange tijd verdwijnen de bouwsteigers en daarmee ook de tijdelijke bezoekerslift. Om bij dit moment stil te staan werd de lift gisteravond nog één keer gebruikt voor een feestelijk moment: een exclusief diner in de top van de toren. Tycho Glastra van Loon was de gelukkige die samen met zijn ouders, broer en zus was uitgekozen om omhoog te gaan.
Achthonderd mensen hadden zich eind vorig jaar gemeld voor dat laatste lifttochtje. Uit al die aanmeldingen viel het verhaal van Tycho op. Hij liep in maart een dwarslaesie op bij een snowboardongeluk. Sindsdien zit hij in een rolstoel.
Tycho: "In die tijd heb ik heel veel steun aan mijn familie gehad. Zo kookte mijn broer bijvoorbeeld vaak voor mij toen ik in het revalidatiecentrum lag. Het eten was daar niet erg lekker namelijk. Een betere manier om mijn familie te bedanken voor de steun in deze moeilijke tijd heb ik niet."
Terwijl de chef-kok beneden het voorgerecht klaarzet, komt Tycho in zijn rolstoel de bouwplaats op rijden. De gangen van het diner worden op verschillende etages van de Domtoren geserveerd.
Op 10 juli 2020 ging de bezoekerslift voor het eerst omhoog, de bedoeling was dat de lift vijf jaar lang zou blijven. Door voorspoedig verloop is de restauratie van de Domtoren een stuk eerder klaar dan gepland en kunnen ze nu aan de torenspits van de Domtoren beginnen. Daarom verdwijnen de steigers en dus ook de bezoekerslift.
Ruim 20.000 bezoekers hebben de afgelopen jaren van deze mogelijkheid gebruik gemaakt. "Het stemt ook wel een beetje weemoedig", zegt Cor Jansen, directeur van Utrecht Marketing. "Het was toch eigenlijk wel een mooi moment om mensen die normaliter niet in staat zijn de trap te nemen het uitkijkgeluk te gunnen vanaf de Dom en dat kunnen we nu niet meer."
Het uitzicht vanaf de Dom op het bezoekersplatform
Het uitzicht vanaf de Dom op het bezoekersplatform © RTV Utrecht/ Claire Hartzuiker
Een permanente lift in de domtoren bouwen kan volgens de directeur helaas niet. "Het is een Rijksmonument en daarom mogen we er heel weinig aan verbouwen. Dus een permanente lift is niet mogelijk tenzij we een speciaal project hebben zoals een restauratie. De verwachting is dat de eerstvolgende keer dat er weer een lift komt pas over 50 jaar is, als de Dom opnieuw wordt gerestaureerd."
Jansen zegt dat er in Japan een 105 meter hoge replica van de Domtoren staat waar wél een permanente lift in zit. "Het is een mogelijkheid voor mensen die geen trappen kunnen beklimmen toch op de Dom te staan, maar dan moet je wel eerst helemaal naar Japan."

Laatste keer

Voor Tycho is het dus ook de laatste keer dat hij naar boven kan en dat maakt het voor hem erg speciaal. "Toen ik in een rolstoel terecht kwam dacht ik dat ik dit soort dingen nooit meer kon doen. Een vriend van mij vertelde dat de Domtoren een bezoekerslift had en nam mij voor de eerste keer mee de Domtoren op, dat was een bizar moment. Destijds dacht ik dat het ook de laatste keer was dat ik boven op de Dom zou mogen staan, maar ik krijg nu nog een kans wat echt ontzettend gaaf is."
Of het diner door kon gaan was nog even spannend door voorspelde regen. Het blijft echter helemaal droog en de lucht is helder waardoor de sterren boven de dom goed te zien zijn. "Mooier dan dit kon het niet", vindt ook Jansen. "Een perfecte avond voor one moment in time, met de lift naar boven."

Trappen wel gewoon open

De lift is vanaf vandaag verleden tijd, maar de trappen blijven wel gewoon beschikbaar voor bezoekers. De komende drie maanden kan je door de verbouwing aan het bovenste gedeelte van de Dom tot 75 meter hoogte de trap op. De verwachting is dat in mei de trappen weer volledig open kunnen zodat mensen weer tot bovenin de Dom kunnen komen.