2023 moet een actiejaar worden: 'Alleen het imago van Utrecht is groen'

Utrecht - Drie Utrechtse stichtingen roepen op van 2023 een actiejaar te maken. In een pamflet strijden zij tegen het gemeentelijke klimaatbeleid, stadsverwarming en de keuze voor hoogbouw. "We kunnen de schuld nu wel geven aan de overheid, Shell of Eneco maar dat ontslaat ons niet om zelf in actie te komen."
De Utrechtse Bomenstichting, Stichting Klimaat030 en de Stichting Utrechtse Prachtwijken zeggen geen vertrouwen te hebben in gemeentelijke inspraak en participatie. De stadsgesprekken over duurzame energie zijn volgens hen "alleen bedoeld om het college en de gemeente een groen imago te bezorgen. Wat met de uitkomsten daarvan is gedaan, weet niemand, want dat wil en kan het college niet aangeven."
Volgens de stichtingen bewijst het stoken van biomassa voor de stadsverwarming en de keuze voor hoogbouw dat de gemeente niet genoeg doet tegen klimaatverandering. "Voor hoogbouw is zwaardere fundatie nodig, zijn liften en pompen nodig, en is er minder ruimte voor zonnepanelen en neemt het afkoelend buitenoppervlak toe."
Volksverlakkerij
Daarnaast noemen zij de doelstelling van de gemeente om voor 2040 60.000 extra bomen te planten, volksverlakkerij. "Er wordt geen geld voor uitgetrokken, er worden geen plannen voor gemaakt en binnen de bebouwde kom is er, zeker gezien de plannen om te verdichten (te bouwen in de stad), helemaal geen ruimte voor."
Actievoeren is volgens hen daarom een burgerplicht. Zij willen buurtbijeenkomsten organiseren om informatie uit te wisselen en raadsleden ter verantwoording te roepen. Leden van de raad moeten worden bestookt met kritische mailtjes en hele buurten moeten op de tribune gaan zitten van de gemeenteraad als daar bezwaren van de buurt besproken worden. Daarnaast willen zij ludieke acties en protestevenementen organiseren.
De jaren '60 zien zij als grote voorbeeld. "Door actie te voeren hebben burgers weten te voorkomen dat de hele Singel werd gedempt en grote delen van de binnenstad zouden worden gesloopt om verkeersdoorbraken te voorkomen."