Het is topdrukte bij de indoorskihallen: 'We hopen op meer sneeuw in de krokusvakantie'

© RTV Utrecht
Utrecht - Om half tien op zondag ochtend zijn de eerste drie banen al bezet. Tien minuten training, dan wordt er gewisseld met de volgende groep. "Het is druk", beaamt directeur Daniël Schinkel van het SnowSportcenter Utrecht. "Door corona was er natuurlijk een pauze, maar we merken dat het echt heel erg is toegenomen en we zitten nu weer op het niveau van 2018, 2019. En dat waren hele drukke jaren."
Steeds meer mensen komen trainen in de indoorskihal waar je geen echte sneeuw kan vinden, maar een rolpiste. Een soort tapijt dat continu onder je door rolt en waarvan de snelheid aangepast kan worden. "Juist daardoor kan je de techniek van het skiën heel goed oefenen", zo Schinkel. "Dat heeft fysiek voordelen, maar ook cognitief, want je kan heel gefocust blijven."
Daniël en Lotte krijgen hier les. Trainer Ilse roept het één en ander in herinnering. "Wat heb je normaal gesproken in je handen als je op de berg staat? Stokken - juist! En hoe hou je dan je armen? Zo ja. Niet zo slap naar beneden!" Het is weer even wennen na een aantal jaren. Daniël: "Dit zijn wat inhaallessen die we door corona niet konden doen." Eind februari gaan ze naar de echte bergen. En dat verschil merk je wel, zegt Lotte. "In de sneeuw ga je gewoon, maar hier let je vooral op de techniek."
Dat is een uitkomst, want met de sneeuw was het slecht gesteld de afgelopen weken. December en januari waren té warm, de skipistes in Oostenrijk en Frankrijk waren vaak nog geprepareerd, maar daaromheen zag je veel groene hellingen. Desondanks zien bezoekers het ook nog wel positief in, zoals Jonneke uit Houten. "We gaan nu met ons gezin voor het eerst op skivakantie en mijn man kan heel goed skiën. Alleen ik heb het al zo'n twintig jaar niet gedaan, daarom wilde ik wel even wat lesjes nemen." Of ze zich zorgen maakt over de klimaatverandering en minder sneeuw in de bergen? "Ik ben wel blij dat we niet nu zijn gegaan, dus ik hoop op wat meer sneeuw in de krokusvakantie. Maar anders gaan we wandelen", zegt ze lachend.
De lift moet je er zelf maar bij denken in deze indoorskihal op industriegebied Lage Weide
De lift moet je er zelf maar bij denken in deze indoorskihal op industriegebied Lage Weide © RTV Utrecht
De trainers zijn er alert op, Ilse geeft de cursisten extra tips mee. "Als je techniek goed genoeg is, kan je ook goed skiën als de sneeuw minder goed is. Vaak is het dan wel handig om je voor te bereiden. Als het wat ijziger wordt, dan zie je vaak dat mensen op hun verkeerde been gaan staan en dan glijden ze onderuit. Dus daar letten we hier op, dat ze goed in balans staan zodat ze straks niet gaan weg glijden. Maar als je goed op je techniek let, kan je ook met minder goede sneeuw prima skiën."
Daniël Schinkels ziet het bij alle bezoekers die hier komen, ze boeken de skilessen om goed voorbereid te zijn en steeds vaker ook gewoon als vervanging voor de sportschool. "Je gaat vaak één keer per jaar skiën en dan gaat het weer uit je systeem. Hier is het echt een training, het is een sport geworden. Dat zien we ook aan belangstelling voor dit soort rolpistes vanuit het buitenland. Ik ga hier zo met iemand trainen uit Zuid-Amerika, hij wil de kunst hier afkijken, want ook daar gaan ze kijken of ze zo'n hal willen neerzetten. Maar ook beginners komen hier vaak naar toe, dus mensen die nog nooit in de bergen hebben geskied."
Te weinig sneeuw, te snel smeltende gletsjers, maar Daniël Schinkel houdt ondanks de zorgen de moed erin. "Het is mijn vak, mijn beroep, mijn passie. Er zijn altijd nog mogelijkheden om sneeuwreserves te bouwen op de pistes zelf. En klimaat blijft een dingetje, maar ik denk niet dat we over drie, vier, vijf jaar niet meer kunnen skiën. Dat geloof ik niet. En misschien verschuift het uiteindelijk naar hoger gelegen gebieden, en naar Canada of Zuid-Amerika."
Cursiste Jonneke denkt er ook al over na en heeft voor de zekerheid wel alternatieven bedacht voor de vakantie. "Zwemmen, wandelen - als er echt te weinig sneeuw ligt, dan moeten we dat maar gaan doen. En tot die tijd hopen we op meer sneeuw. En dan moeten we er nu nog maar van genieten, he?"