Bomenstichting spant rechtszaak aan tegen gemeente Utrecht bomenkap op huizenbouwlocatie

Het bouwterrein aan de Ivoordreef
Het bouwterrein aan de Ivoordreef © RTV Utrecht / Iris Tasseron
Utrecht - De Utrechtse Bomenstichting spant een rechtszaak aan tegen de gemeente Utrecht vanwege de verleende omgevingsvergunning voor de bomenkap aan de Ivoordreef. Op die plek komen straks ruim 300 woningen, maar daarvoor moeten wel 65 bomen worden gekapt en 3 bomen worden verplaatst.
De aangekondigde bomenkap zorgde voor grote verontwaardiging bij buurtbewoners. Begin december werd er door omwonenden een petitie gestart om te voorkomen dat de bomen zouden worden gekapt. Eerder spanden de Bomenstichting al een rechtszaak aan tegen het bestemmingsplan. "Maar dat is natuurlijk een beetje zinloos als de bomen intussen al gekapt zijn", aldus de Bomenstichting. "Dus omdat beroep tegen het bestemmingsplan nog een kans te geven, zeggen wij: je moet die bomen nog even laten staan totdat de rechter uitspraak gedaan heeft over het bestemmingsplan zelf."
Politieke partijen zeiden ook het groen te willen behouden, maar zagen geen mogelijkheid. Eind december werd duidelijk dat de bouw van de driehonderd woningen aan de Ivoordreef door zou gaan en dat de tientallen bomen moeten wijken.
De rechtszaak van de Utrechtse Bomenstichting tegen de gemeente is op 13 januari.