Diesel in de Utrechtse Oudegracht: 'Zal niet gedumpt zijn, het is duur zat'

© Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden
Utrecht - Wie vandaag langs de Oudegracht in Utrecht liep, kon daar een laagje dieselolie op het water zien drijven. Het is niet bekend hoe de olie, die op een stuk van zo'n 400 meter tussen de Viebrug en de Weerdsluis drijft, in het water terecht is gekomen. Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden haalt de diesel uit het water.
Nadat de gemeente meldde dat er olie in de Oudegracht lag nam het waterschap direct een kijkje. "Het is lastig te zeggen of het veel olie was", zegt Peter Smorenburg van het waterschap. "Een klein beetje kan zich verspreiden en al snel heel veel lijken."
Het was in ieder geval nodig om snel in actie te komen. "Vanmiddag plaatsten we eerst schermen om ervoor te zorgen dat de olie niet verder verspreidt. Vervolgens probeerden we de boel naar één plek te krijgen, waar we het er dan met een zuigauto uithalen. Daarna wordt de olie met een vrachtwagen afgevoerd."
De olieschermen op de Oudegracht
De olieschermen op de Oudegracht © Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden
De meeste olie is vandaag van het water gehaald, morgen wordt de klus vervolgd. Er zal altijd wel wat van de olie in het water achterblijven. "Het is heel moeilijk om alles eruit te halen, de olie vermengt zich en lost dan op." Wel wordt de schade zoveel mogelijk beperkt. "We voorkomen zo dat het overgrote deel van de olie in het milieu terecht komt, want daar kunnen planten en dieren van doodgaan."
Het is niet bekend hoe de olie in het water terecht is gekomen. Een lek kon het waterschap vandaag niet vinden, maar het onderzoek naar de oorzaak gaat nog verder. Gedumpt zal de diesel niet zijn, zegt Smorenburg. "Diesel is duur zat, dat ga je niet zomaar lozen om er van af te komen."