Cameratoezicht blijft voorlopig bij Drakenplein en station Utrecht Overvecht

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - De gemeente Utrecht houdt het flexibel cameratoezicht bij het Drakenplein in de Rivierenwijk en het gebied rond station Utrecht Overvecht voorlopig in stand. De camera's moeten ervoor zorgen dat overlast in die buurten minder wordt, maar dat is de afgelopen maanden onvoldoende gebeurd.
Aan het Drakenplein ligt een buurtcentrum waar jongeren regelmatig bonje trappen. Volgens de gemeente is de overlast daar het afgelopen jaar toegenomen: zo wordt er geregeld illegaal vuurwerk afgestoken en zijn er meerdere vernielingen gepleegd. Ook zouden de bewoners die de overlastgevers aanspreken worden geïntimideerd. Uit angst voor een wraakactie durven zij vervolgens geen melding meer te maken van overlast.

Aidadreef

Op de Aidadreef bij station Overvecht is ook aanhoudende overlast. Volgens de gemeente is het een hotspot voor fietsendiefstallen en autokraken, zijn er drugsdealers actief en worden bezoekers en ondernemers van nabijgelegen winkels geïntimideerd. Omwonenden voelen zich daarom onveilig en daarom laat de gemeente de twee camera's nog drie maanden staan.
Een van de camera's uit Overvecht wordt verplaatst naar de Timorkade in Lombok-West. Volgens de gemeente wordt ook daar in drugs gehandeld en is er sprake van winkeldiefstallen en straatintimidatie. "De situatie heeft geleid tot dagelijkse extra inzet van toezicht en handhaving en de politie. De inzet van cameratoezicht op deze locatie verhoogt de veiligheidsgevoelens van bewoners, bezoekers en de ondernemers", aldus het college.
Het flexibele cameratoezicht van de gemeente Utrecht wordt om de zoveel maanden verplaatst naar een buurt waar op dat moment overlast is. Na een bepaalde periode wordt besloten of de camera's wat langer blijven staan als dat nodig is, of dat ze naar een nieuwe locatie gaan.