Aartsbisschop Eijk noemt overleden Benedictus 'een paus naar Jezus' hart'

Eijk wordt in 2012 door paus Benedictus tot kardinaal verheven.
Eijk wordt in 2012 door paus Benedictus tot kardinaal verheven. © Koen van Weel, ANP
Utrecht - Paus emeritus Benedictus XVI is op 95-jarige leeftijd overleden. Wim Eijk, aartsbisschop van Utrecht, reageert door hem "een echte man Gods" en "een paus naar Jezus' hart" te noemen. "Hij was uiterst beminnelijk en door velen onterecht miskend."
Eijk heeft paus Benedictus persoonlijk en ook tamelijk frequent ontmoet. Joseph Ratzinger, zoals Benedictus eigenlijk heet, was tijdens die ontmoetingen zelf ook nog kardinaal. Bovendien was hij prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer, waar Eijk ook deel van uitmaakte. "Hij wist feilloos en en haarfijn een theologisch vraagstuk te analyseren en tot de kern terug te brengen", aldus Eijk. Ook toen Ratzinger paus was geworden had Eijk nog regelmatig, maar korter contact met hem, zegt hij.
"Hij was geen man van de confrontatie en harde maatregelen, maar eerder een timide mens die met zijn zachte stem zijn tegenstrevers probeerde te overtuigen. Was er maar meer en beter naar hem geluisterd, met name door een aantal hoogleraren en docenten theologie", aldus Eijk, die stelt dat sommige medewerkers het vertrouwen dat de paus in hen stelde diep hebben beschaamd.

Bidden voor Benedictus

De Nederlandse bisschoppen vragen om te bidden voor de zielenrust van Benedictus XVI. Die oproep doet bisschop Hans van den Hende van het bisdom Rotterdam, voorzitter van de Nederlandse Bisschoppenconferentie.