Burgemeester Dijksma spreekt steun uit voor veroordeelde collega in Istanbul

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - Burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht heeft tijdens een internationale burgemeestersbijeenkomst haar steun uitgesproken voor burgemeester Ekrem Imamoglu van Istanbul.
De politieke rivaal van president Recep Tayyip Erdogan werd eerder deze maand veroordeeld tot meer dan 2,5 jaar gevangenisstraf voor het beledigen van de kiesraad in zijn land. Volgens critici is dit gebeurd om te voorkomen dat Imamoglu mee kan doen aan de landelijke verkiezingen.
Volgens Dijksma speelt haar Turkse collega een belangrijke rol in het verdedigen van democratische waarden. “Burgemeesters horen hun werk te kunnen doen, zonder daarin te worden belemmerd of zelfs te worden vervolgd. Zij spelen immers een belangrijke rol in het beschermen van onze democratische waarden. Wanneer deze waarden in gevaar komen is het belangrijk dat burgemeesters solidair zijn en samen sterk staan. Daarom spreek ik mijn steun uit voor burgemeester Imamoglu.”
Dijksma sprak haar steunbetuiging uit via een digitale boodschap tijdens de Cities for International Growth & Progress conferentie, waar onder meer betogen werden gehouden over de rol van burgemeesters in het beschermen van democratische waarden en de rechtstaat.