Jonge mantelzorgers in het zonnetje gezet met kerstpakket: 'Ze voelden zich echt gezien'

© ANP Foto
Utrecht - De meeste mensen hebben er de afgelopen weken wel één gekregen: een kerstpakket. Maar wie als mantelzorger voor een familielid of iemand anders in de omgeving zorgt, krijgt er meestal geen. Dat moest anders, vonden ze bij Stichting Talent and Dreams (STAD) in Utrecht. Daarom werd het We Carestpakket in het leven geroepen: een kerstpakket voor jonge mantelzorgers.
Worst, kaas, sap en soms een fles wijn. Zodra Kerst dichterbij komt krijgt iedereen op werk een pakket met lekker eten en kleine cadeautjes. Voor werkgevers is het een manier om werknemers te bedanken voor hun werkzaamheden. Maar voor jonge mantelzorgers, die hun dierbaren iedere dag zonder weekend of vakantiedagen verzorgen, is zo'n bedankje er niet. Daarom namen Alyssa, Jin en Jip het initiatief om voor hen pakketten samen te stellen.
In eerste instantie had het drietal niet het idee om mantelzorgers een kerstpakket te geven. Ze wilden wel die doelgroep in het zonnetje zetten, maar hadden eerst het plan een evenement voor hen te organiseren. "We kwamen er al snel achter dat dat niet ideaal is. Ze hebben het ten eerste al druk genoeg, maar weten vaak ook zelf niet dat ze mantelzorger zijn", legt Alyssa uit. "En we wilden wel dat het gebaar bij de juiste groep terechtkwam."

Veel reacties

Dus kwamen ze met het idee om kerstpakketten samen te stellen. De juiste mensen hoopten ze te bereiken door het initiatief via sociale media te promoten en door mensen te vragen de mantelzorgers om hen heen in te schrijven. Daarop kwamen veel reacties. "We hadden in totaal vijftig kerstpakketten, en voor we het wisten hadden we vijftig mantelzorgers om die aan uit te delen."
In de pakketten zit onder meer chocolade, kaarsen en thee. Om die spullen bij elkaar te krijgen zijn Alyssa, Jin en Jip verschillende winkels in de stad ingegaan om winkeliers om producten te vragen. In Utrecht zijn ze ook een inzamelingsactie gestart. "Daar kwam van alles binnen, van boeken tot eten. Daardoor is niet elk kerstpakket helemaal hetzelfde."
Sommige pakketten zijn via de post bezorgd, maar Alyssa en haar collega's hebben er ook een aantal zelf afgeleverd. "Daar zagen we de eerste reactie bij mensen. Dat was wel heel leuk om te zien", vertelt ze. Hoe die reactie dan was? "De meeste hadden het volgens mij niet verwacht. En ze voelden zich ook echt gezien. Daar ontbreekt het denk ik vaak aan bij mantelzorgers. Dat we dat als werk zien."