Topdrukte bij grootste kerststal van het land in Utrecht: 'De mensen stonden buiten te wachten'

© RTV Utrecht
Utrecht - De grootste kerststal van het land trekt veel bekijks. Gisteren kwamen ruim 2500 mensen op "kraamvisite" bij Museum Catharijneconvent in Utrecht. Vandaag verwacht het museum eenzelfde opkomst, laat een woordvoerder weten. "We hopen dat dit een nieuwe Utrechtse traditie wordt."
Het is al een week lang extra druk bij het museum en de naastgelegen Catherinakerk. Op zondag 18 december werd daar, voor het eerst, de grote kerststal geopend. De bedoeling is dat die daar voortaan ieder jaar te zien is. "Andere jaren hadden we ook wel een kerststal, maar deze is wel echt even wat groter. Een echte publiekstrekker tot nu toe."
In de kerststal staan ruim zeshonderd verschillende figuren. Al die stukken zijn afkomstig uit de achttiende eeuw en komen uit Napels. Niet alleen de figuren zijn opvallend, maar ook het decor waarin ze te zien zijn zal veel Utrechters bekend voorkomen. De kerststal staat namelijk met "Utrechtse eye-catchers", zoals het museum het zelf omschrijft. Zo staat de kribbe met het kindje Jezus onder de domtoren en zijn ook de Winkel van Sinkel, de bloemenmarkt aan de Utrechtse gracht en sterrenwacht Sonneborgh te zien.

Rij voor de deur

Gisteren en vandaag, op eerste en tweede kerstdag leidde dat zelfs tot een kleine rij bij het museum. "We gingen net om 12.00 uur open en de eerste mensen stonden al buiten te wachten", vertelt de woordvoerder. Bovendien is de kerststal volgens hem zo groot, dat het wel even duurt voordat je alles hebt gezien. "Daardoor besluiten sommige mensen later deze week terug te komen, als het wat minder druk is."
Voor wie de kerststal nog niet met eigen ogen heeft kunnen aanschouwen, is die nog tot 8 januari volgend jaar te zien. De entree is gewoon gratis. Heb je dit jaar geen tijd meer? Niet getreurd, ook de komende jaren is de kerststal rond de feestdagen te zien in de Catherinakerk naast het Museum Catharijneconvent.