Duizenden Utrechtse kinderen krijgen 150 euro kleedgeld, volgend jaar miljoen extra voor koopkracht gezinnen

Wethouder Linda Voortman kreeg in november de eerste kledingpas uitgereikt. De passen die bij mensen op de mat vallen zijn wel wat kleiner
Wethouder Linda Voortman kreeg in november de eerste kledingpas uitgereikt. De passen die bij mensen op de mat vallen zijn wel wat kleiner © RTV Utrecht
Utrecht - De gemeente Utrecht maakt volgend jaar ruim 1 miljoen euro extra vrij om de koopkrachtcrisis te lijf te gaan. Dat geld moet terechtkomen bij huishoudens die het meest lijden onder de hoge inflatie. Voor het nieuwe jaar kunnen nog zo'n 2500 extra kinderen een kledingpas krijgen waarmee ze warme winterkleding kunnen kopen.
Dat laat het college van burgemeester & wethouders (college van B&W) weten in een raadsbrief. Vanuit de stad kreeg de gemeente signalen dat veel inwoners bang zijn hun rekeningen niet meer te kunnen betalen door de hoge inflatie. In het bijzonder geldt dat voor huishoudens met hoge zorgkosten en huishoudens met kinderen. Met de nieuwe maatregelen richt de gemeente zich met name op die laatste groep.
Zo wordt het tegoed op de U-pas van 12 tot 18-jarigen eenmalig verhoogd met 150 euro per kind, bovenop de 385 euro die zij normaal jaarlijks krijgen. De U-pas is onder meer bedoeld voor mensen in de gemeente Utrecht met een laag inkomen. Met de pas kunnen zij meedoen aan culturele of sportieve activiteiten. Een verhoging is volgens de gemeente nodig omdat veel dingen duurder zijn geworden, bijvoorbeeld contributie voor sportverenigingen. Deze eenmalige verhoging van het budget op de pas kost de gemeente zo'n 600.000 euro.

Doorwerking op toekomst

Ook worden dit jaar nog extra kledingpassen uitgedeeld aan kinderen tussen de 4 en 18 jaar. Die kledingpas is dit jaar al aan 6200 Utrechtse kinderen verstuurd, waardoor zij voor 150 euro aan kleding kunnen kopen in een winkel naar keuze. De gemeente gaat nu zelf de ouders of verzorgers van zo'n 2500 kinderen benaderen die nog niet zo'n pas hebben, maar er wel voor in aanmerking omdat ze een U-pas hebben. Zij kunnen de kledingpas tot het einde van dit jaar aanvragen. Het geld dat hiermee gemoeid is, valt niet binnen het extra budget van volgend jaar.
Wethouder Linda Voortman benadrukt dat het van belang is juist deze groep financieel te ondersteunen. "Gezinnen komen het meest in de knel. En als je als kind niet mee kunt doen, bijvoorbeeld omdat je ouders weinig geld hebben, dan werkt dat gewoon door op je toekomst. Vandaar dat we daar het meest in investeren."
Naast deze twee maatregelen gericht op huishoudens met kinderen, gaat er ook 100.000 euro extra subsidie naar Stichting Leergeld. Bij die stichting kunnen mensen een aanvraag doen, bijvoorbeeld wanneer ze de schoolspullen voor hun kind niet kunnen betalen. Door de koopkrachtcrisis krijgen zij de afgelopen tijd veel meer aanvragen, aldus de gemeente. De ton extra subsidie is eenmalig, om de huidige problemen in de stad aan te pakken.

Andere maatregelen

Verder gaat er ook nog een ton naar de voedselbank en naar het uitbreiden van het zogenoemde 'sleutelpersonennetwerk'. Dat netwerk is opgezet om mensen in de gemeente van informatie te voorzien over en te helpen bij het aanvragen van allerlei soorten regelingen. Ten slotte wordt er nog 200.000 euro vrijgemaakt om initiatieven op het gebied van armoede en schulden te kunnen financieren.
Het extra geld wordt vooralsnog eenmalig uitgekeerd. Na het eerste kwartaal van 2023 is de gemeente van plan te bekijken of de koopkrachtcrisis voldoende tot rust is gekomen "en of er ruimte ontstaat om aan de slag te gaan met nieuw meerjarig armoedebeleid". Deze maatregelen zijn dan ook uitdrukkelijk bedoeld om mensen die het moeilijk hebben zo snel mogelijk te helpen, met name deze winter.

Ook de gemeente Amersfoort komt inwoners met een laag inkomen vanaf 1 januari 2023 extra tegemoet. Daarvoor heeft de gemeente twee regelingen in het leven geroepen: een gratis identiteitskaart voor kinderen en een bijdrage in dierenartskosten.

Amersfoorters met een inkomen tot 150 procent van het sociaal minimum, kunnen bij de gemeente vanaf volgende week een gratis identiteitskaart krijgen voor hun kinderen tussen de 12 en 17 jaar. Normaal kost zo'n ID-kaart 36,98 euro. Door deze gratis te verstrekken wil de gemeente zorgen dat iedereen die verplicht is een identiteitskaart bij zich te hebben, deze ook kan krijgen.

Met de bijdrage in de dierenartskosten wil de gemeente zorgen dat inwoners een steuntje in de rug krijgen om de medische zorg voor hun huisdier te betalen. Hiervoor kunnen inwoners met een huisdier en een inkomen op bijstandsniveau een jaarlijkse bijdrage van 85 euro krijgen. Voorwaarde is wel dat het huisdier gechipt is of wordt bij de behandeling.