Steeds meer arbeidsmigranten zwerven op straat

© ANP Foto
Utrecht - De groep dakloze arbeidsmigranten uit oost- en midden Europa wordt steeds groter. Dat blijkt uit gegevens van verschillende hulporganisaties, meldt de NOS. De problematiek is het duidelijkst in de grote steden waaronder Utrecht.
Stichting Barka, een hulporganisatie voor dakloze EU-arbeidsmigranten, zegt dat de groep het laatste jaar sterk gegroeid is. Inmiddels zou het om een groep van mogelijk 4000 mensen gaan, in sommige steden een toename van 30 tot 50 procent in het afgelopen jaar. Volgens de laatste schattingen van het Rode Kruis zwerven er 2500 tot 3000 arbeidsmigranten op straat. Het gaat vooral om mannen uit Polen en Roemenië, denkt de hulporganisatie.

Kabinet moet ingrijpen

Ook in Utrecht ziet wethouder Rachel Streefland een toename van daklozen. Daarom is er een proef gestart waarbij een kwetsbare groep daklozen uit de Europese Unie opgevangen worden tijdens de winter. Utrecht en andere grote steden uitten eerder zorgen over de toename van het aantal daklozen, lieten de Utrechtse wethouder Streefland en haar Amsterdamse collega Rutger Groot Wassink weten dat ze willen dat het kabinet ingrijpt.
Staatssecretaris Van Ooijen, voorheen wethouder in Utrecht, lanceerde onlangs een 'plan van aanpak kwetsbare dakloze EU-burgers'. Daarin erkent hij dat arbeidsmigranten vaker recht hebben op opvang dan in de praktijk wordt toegekend, en dat dat moet veranderen.