Horeca provincie Utrecht maakt zich kerstklaar: 'De klant brengt geluk mee'

© BUNK Utrecht
Utrecht - Een nét wat luxer stukje vlees, meer verlichting, witte tafelkleden: met de kerstdagen op het menu pakken veel horecabedrijven extra uit. Zo ook in de provincie Utrecht. "Voor de hotelgasten ligt een handgeschreven kaart en een flesje Glühwein klaar."
Twee kerstedities op rij (2020 en 2021, red.) mochten door de coronalockdowns restaurants niet open. Dat het nu wél weer kan, is voor Paul Bransen (bedrijfsleider van Stadscafé Amersfoort) een hoogtepunt. "Je merkt dat de sfeer anders is. De klant is gemoedelijker en brengt een bepaald geluk mee."
En niet alleen bij de gasten, maar ook bij het personeel ziet Bransen veel positiviteit: "De sfeer is gezellig en ongedwongen. Ook de medewerkers die niet ingeroosterd zijn, komen vaak nog even borrelen. En… iedereen trekt zijn mooiste of juist gekste kersttrui aan!"
Om tijdens de Kerst nét even wat meer uit te pakken, heeft het eetcafé een paar aanpassingen gedaan. "Er staat een extra cocktail op de kaart, het mooiste vlees en vis is besteld en op kerstavond draait hier een dj."

Gesneden koek

Ook in IJsselstein hangen ze de kerstslingers op. En dat is vooral aan de menukaart van Bar Brasserie Joris te zien. "Ja, die is écht wat luxer dan normaal", legt medewerker Jochem van Raaij uit. "We hebben kwarteleitjes, tournedos, paling en ook coquilles."
Het etablissement van Van Raaij pakt het, in vergelijking met andere horeca, maar in navolging van de corona-edities, anders aan. "Onze zaak is gesloten, we doen alleen maar afhaal. Dat is ons goed bevallen. Op dit moment zijn er 150 vijfgangendiners besteld. Zaterdagmiddag kan iedereen de bestelling afhalen: daar maken we een feestelijke happening van."
Van Raaij is een horecaman pur sang. Al ruim dertig jaar werkt hij tijdens de feestdagen. "Dit is gesneden koek voor mij. Toen ik tijdens de coronajaren opeens met familie Kerst vierde, was dat fijn, maar heb ik het werken ook gemist. Ik weet gewoon niet beter."

Dubbele dagloon

Dat gevoel ligt iets anders bij Hotel-Restaurant BUNK in Utrecht. Een groot deel van het keukenpersoneel, met name uit Portugal, wil daar tijdens de kerstdagen juist thuis zijn. "Die hechten daar meer waarde aan", licht manager Etienne le Duc toe. "Omdat we qua mankracht iets interen, gebruiken we een versimpeld kerstmenu."
Net als bij Stadscafé en Joris krijgen de medewerkers bij BUNK die wél tijdens de feestdagen op de werkvloer staan meer uitbetaald. "200 procent is het bij ons. Gelukkig zitten we, afgezien van de keuken, ruim in ons personeelsjasje en kunnen velen een kerstdag bij familie zijn."
Le Duc wil dat de gast die bij BUNK Kerst viert dat doet zoals hij of zij dat ook thuis zou doen. Daar is de setting in ieder geval op ingericht. "De tafel die je reserveert, is voor de hele avond. Hij is ruim opgedekt, je mag er net zo lang aan zitten als je wilt en kunt gewoon eigen spelletjes van thuis meenemen. Voor de hotelgasten ligt nog een handgeschreven kaart en een flesje Glühwein klaar."

Door onder andere de hogere inkoopprijs van veel producten, de gestegen energieprijzen en het personeelstekort was 2022 een uitdagend jaar voor de horeca in Nederland. 52 procent van de ondernemingen verwachtte in november nog minstens een jaar te overleven. In mei was dat cijfer nog 59 procent, blijkt uit cijfers van Centraal Bureau van de Statistiek.