Twee jaar later is toeslagenaffaire nog altijd 'groot trauma': gedupeerden demonstreren in Utrecht


Kinderen
De Belastingdienst heeft verschillende regelingen om ouders te compenseren. Dit bestaat bijvoorbeeld uit de kinderopvangtoeslag waar de ouder eigenlijk recht op had, maar bijvoorbeeld ook uit een vergoeding voor gemaakte kosten, zoals het betalen van rente en inschakelen van juridische hulp. Ook krijgen de ouders een vergoeding van 25 procent over het bedrag wat zij oorspronkelijk onterecht moesten terugbetalen. Naast deze materiële schade geeft de Belastingdienst een vergoeding voor de immateriële schade, voor de zorgen en het leed van de ouders. Dit gaat om 500 euro per halfjaar.
Gedupeerde ouders krijgen minimaal 30.000 euro. Op dit moment hebben ruim 23.000 ouders dit bedrag ontvangen. Later wordt bij de integrale beoordeling bekeken op welk bedrag gedupeerden precies recht hebben. Als dit hoger ligt, wordt dit alsnog betaald. Ligt het lager, hoeven de ouders niet terug te betalen.
Veel ouders moeten lang wachten op de integrale beoordeling. Op dit moment wachten ruim 36.000 ouders op een volledige beoordeling van hun situatie. Ouders die zich eind 2021 of dit jaar aanmeldden worden in 2025 of 2026 beoordeeld. De Belastingdienst schrijft op hun site zelf te vinden dat de integrale boordeling te lang duurt en dat ze de werkwijze willen aanpassen.
Het duurt volgens de Belastingdienst onder meer zo lang omdat heel veel ouders zich hebben aangemeld, namelijk bijna 59.000, en omdat iedere situatie apart moet worden bekeken.
Het lot
Stichting
In een reactie laat Aukje de Vries, staatssecretaris Toeslagen en Douane weten: "Ik begrijp heel goed dat ouders gefrustreerd zijn omdat ze lang moeten wachten. Ik spreek vaak met ouders. Zij hebben veel ellende meegemaakt en willen het allemaal achter zich laten, zo snel mogelijk. Daar werken wij iedere dag hard aan. Helaas is er géén eenvoudige oplossing die het herstel voor ouders sneller en beter maakt. Het blijft complex vanwege de grote omvang van de groep gedupeerde ouders. En ze hebben ook niet allemaal dezelfde problemen.
Er gebeurt ook veel om gedupeerde ouders te helpen. Mensen die zich aanmelden krijgen snel een eerste beoordeling (dan horen ze of ze gedupeerde zijn). Dat doen we binnen zes maanden maar vaak ook sneller. Gedupeerde ouders krijgen 30.000 euro en wij helpen hen met het aanpakken van schulden. De publieke schulden worden kwijtgescholden en bij mensen met private schulden pakken we de betalingsachterstanden aan. Als iemand ondanks de ondersteuning acuut in de problemen komt helpen we direct, bijvoorbeeld om uitzetting te voorkomen. Ook kunnen gedupeerde ouders terecht bij de gemeente voor ondersteuning. Sommige ouders hebben de 30.000 euro gebruikt voor het aflossen van schulden terwijl dat niet de bedoeling was. Ook hiervoor hebben die ouders inmiddels een oplossing aangereikt gekregen.
Voor de kinderen van gedupeerde ouders is er sinds november de kindregeling. Daarvoor krijgen zij een steuntje in de rug. Ik denk dat dit een belangrijke stap is. Het is ook een stap waarvan ouders hebben aangegeven dat ze deze belangrijk vinden. Er moet nog veel gebeuren, maar er worden ook belangrijke stappen gezet."