Rekenkamer: Utrecht heeft participatie niet op orde

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - Utrechters hebben bij participatietrajecten behoefte aan meer informatie. Ook vinden zij het tijdens en na het traject vaak onduidelijk wat er met hun inbreng is gebeurd. Dat concludeert de Rekenkamer Utrecht na gesprekken met 400 inwoners.
De onderzoekers verdiepten zich in zes participatietrajecten die door inwoners zelf waren gekozen: Thomas à Kempisplantsoen, Rachmaninoffplantsoen, de Maliebaan, Oosterspoorbaan, Energielandschap Rijnenburg en Reijerscop, en het aanmeldbeleid voor basisscholen.

Langs de deuren

De onderzoekers gingen vervolgens langs de deuren. Het project over de herinrichting van de Maliebaan loopt al sinds 2014, vertelt Sjoerd Keulen van de Rekenkamer Utrecht. "De participatie is heel groot. Sommige bewoners vertelden ons dat zij bijna elke avond tijdens het eten het erover hebben."
Voor vrijwel alle Utrechters die bij één van deze trajecten betrokken waren, zijn de momenten en manieren waarop deel kan worden genomen helder, schrijft de Rekenkamer. Maar zij hebben wel behoefte aan meer informatie over de manier waarop het traject er in zijn geheel uitziet, waarover zij iets mogen zeggen en wat er met de inbreng van deelnemers wordt gedaan.

Aanbevelingen

De rekenkamer adviseert de gemeente Utrecht voorafgaand aan trajecten meer duidelijkheid te geven over de inhoud ervan en tijdens het traject maximale openheid en een transparante werkwijze te hanteren. Daarnaast moet duidelijk worden gemaakt wat met de inbreng van deelnemers wordt gedaan. Doordat dat nu onvoldoende gebeurt, is het voor inwoners en raadsleden lastig te beoordelen of een project beter is geworden door de inbreng van deelnemers. Ook worden uitkomsten van participatietrajecten vaak niet zichtbaar gemaakt in het eindproduct, iets wat volgens de Rekenkamer wel zou moeten gebeuren.
Het Utrechtse college heeft de Rekenkamer in een schriftelijke reactie laten weten dat zij alle aanbevelingen willen overnemen. De gemeenteraad moet hier nog wel over stemmen.