CDA Utrecht wil opheldering over aanpak tegen huisjesmelkers na BOOS-aflevering

© Photo Mix, Pixabay
Utrecht - Het CDA in Utrecht heeft raadsvragen gesteld over de aanpak van de gemeente tegen louche verhuurders, en dan met name de verhuurpraktijken van de beruchte huisbaas Marcel van Hooijdonk. Aanleiding voor de raadsvragen was een aflevering van het programma BOOS, dat onlangs twee uitzendingen aan de omstreden verhuurder wijdde.
Van Hooijdonk heeft tientallen keren terechtgestaan voor onder meer illegale kamerhuur en het intimideren en bedreigen van huurders, ook in Utrecht en Nieuwegein. In de aflevering van BOOS wordt een soortgelijk beeld geschetst. Huurders van een pand in Haarlem dat verhuurd wordt door Van Hooijdonk vertellen dat ze te maken hebben met overstromingen, uitwerpselen en bedwantsen. Ook laten ze weten dat de deur van het pand altijd open is, wat zorgt voor onveilige situaties. Zo slapen er vaak dakloze mensen in het pand, zijn er vechtpartijen en zijn er gevallen waarbij mensen studenten lastigvallen. Contact met de verhuurder leverde niets op. Een paar weken later werd de verhuurder om een reactie gevraagd, maar zonder succes.
Voor CDA-raadslid Jantine Zwinkels was dit genoeg reden om vragen te stellen aan het college over wat het stadsbestuur nu doet tegen verhuurders die over schreef gaan. De partij heeft in 2015, 2016 en 2018 ook vragen gesteld over de huurpraktijken van Van Hooijdonk. "Ik was in shock door wat ik zag bij BOOS", vertelt Zwinkels. "Daarnaast was het nogal stil vanuit het college over dit onderwerp. Deze aflevering was dan ook een reden om te vragen waar we nu staan en wat de voortgang is." Het CDA wil onder meer horen welke mogelijkheden het college ziet om de druk op huisjesmelkers verder op te voeren. Als voorbeeld noemt ze hogere bestuurlijke boetes, dwangsommen of een beheerovername.

Nieuwe wet tegen huisjesmelkers

Vorige week werd bekend dat het kabinet bezig is met een wet waardoor louche vastgoedbazen harder aangepakt kunnen worden. In het wetsvoorstel staat onder meer dat gemeenten kunnen ingrijpen op de particuliere verhuurdermarkt door boetes uit te schrijven als er sprake is van misstanden. Daarnaast krijgen gemeenten de bevoegdheid om een verbod in te stellen op verhuren zonder vergunning.
Op dit moment hebben ervaringen huisjesmelkers veel macht; voor de huurders zijn weinig kamers en studio's beschikbaar, waardoor de verhuurder niet de noodzaak voelt om het woongenot te vergroten. Gemiddeld kan een kamer van een huurder 500 euro per maand kosten, ook als er het sanitair niet in orde is of als muren kapot zijn.