Medewerkers Bijenkorf Utrecht staken: 'Ons loon is heel weinig, terwijl we heel veel doen'

Medewerkers van de Bijenkorf bij de ingang van het warenhuis.
Medewerkers van de Bijenkorf bij de ingang van het warenhuis. © RTV Utrecht / Jiri Glaap
Utrecht - Medewerkers van de Bijenkorf in Utrecht hebben vanochtend het werk neergelegd. Het gaat volgens FNV-bestuurder Linda Vermeulen om een onaangekondigde actie. Even leek het erop dat de winkel niet open zou gaan, maar dat is rond 10.00 uur alsnog gebeurd.
Het zouden met name beveiligers van het warenhuis zijn die vandaag niet aan het werk gaan. Volgens een woordvoerder van de Bijenkorf hebben acht medewerkers het werk neergelegd, FNV had het vanochtend over circa dertig personeelsleden.
"Ons loon is echt heel weinig voor beveiligers, terwijl we heel veel doen. Daarom staan we hier, we willen meer loon", zei een medewerker vanochtend tegen RTV Utrecht. "Er wordt altijd loonsverhoging beloofd, maar niet gegeven. Er werken hier mensen die al twintig jaar bevroren staan op een minimumloon", aldus een andere beveiligingsmedewerker.
Bijenkorf-medewerker: 'Ons loon is heel weinig, terwijl we heel veel doen'

Hogere lonen

Zo'n twintig medewerkers verzamelden zich vanochtend voor de Bijenkorf in Utrecht, vertelde Vermeulen eerder vanochtend. Het gaat vooral om mensen die "achter de schermen" werken, zoals beveiligers en mensen van de technische dienst. Zij beginnen normaal gezien om 07.30 uur met het "opstarten" van de winkel, zodat die om 10.00 uur open kan. Dat opstarten gebeurde vanochtend niet.
De medewerkers van het warenhuis willen dat hun salaris met ten minste tien procent stijgt, met een minimum van 14 euro bruto per uur. Ook moeten de lonen meestijgen met de inflatie. Volgens FNV verdienen medewerkers van de Bijenkorf over het algemeen 11 à 12 euro bruto per uur.
Vermeulen: "De lonen bij de Bijenkorf zijn al veel te lang veel te laag. Nu alles duurder wordt, is een grens bereikt. Je hoort zoveel verhalen. Je hoort verhalen van mensen die het net wel, net niet redden, je hoort verhalen dat mensen die geld bij familie moeten lenen om rond te komen. Heel veel mensen zitten thuis zonder de kachel aan en moeten de kinderen van de sportschool halen."

'Marktconform bod'

De Bijenkorf laat aan RTV Utrecht weten in september een 'marktconform bod' te hebben neergelegd van zes procent loonsverhoging. "Mede door de verhoging van het wettelijk minimumloon kan de totale loonsverhoging voor medewerkers oplopen tot 12,9 procent", schrijft het warenhuis. "De vakbonden hebben ervoor gekozen dit bod af te wijzen."
Omwille van de medewerkers zou Bijenkorf wel besloten hebben om een deel van de loonsverhoging per afgelopen 1 oktober door te voeren. "De overheid heeft maatregelen genomen om de gevolgen van de inflatie voor mensen te verzachten. Daarom is de (daling van de) koopkracht een betere maatstaf om de hoogte van de cao-lonen te bepalen." Die is volgens het warenhuis 6,8 procent. "Met een salarisverhoging van minimaal zes procent dragen we dus bij aan het repareren van het verwachte koopkrachtverlies.?"
Het is de negende stakingsdag van personeel van de Bijenkorf. Deze week dreigde FNV ook met een staking van Bijenkorf-medewerkers, op 23 en 24 december, dus vlak voor Kerstmis.
Medewerkers wachten bij de personeelsingang van de Bijenkorf.
Medewerkers wachten bij de personeelsingang van de Bijenkorf. © RTV Utrecht / Jiri Glaap