Fouilleren, camera’s en wegafsluitingen: opnieuw maatregelen in Utrecht bij WK-wedstrijd Marokko

© Koen Laureij
Utrecht - De gemeente Utrecht bereidt zich opnieuw voor op mogelijke ongeregeldheden morgen in de wijk Lombok na de WK-wedstrijd van Marokko. Net als afgelopen woensdag wordt preventief gefouilleerd en komen er extra camera's en straatverlichting.
Die maatregelen zijn mogelijk omdat burgemeester Dijksma het gebied rond de Ulu-moskee en de Kanaalstraat aanwijst als zogenoemd veiligheidsrisicogebied. Afgelopen woensdag gebeurde dat ook. Ondanks die maatregelen waren er toch relschoppers die zwaar vuurwerk naar agenten gooiden. Volgens de gemeente waren de bommen te vergelijken met explosieven.
Marokko verloor woensdag in de halve finale van het WK van Frankrijk (2-0). Morgen speelt Marokko de laatste wedstrijd. Tegenstander is Kroatië en inzet is de derde plek op het WK. Het duel begint om 16.00 uur Nederlandse tijd.
"De inspanningen van alle betrokken partijen - van politie tot buurtvaders en van jongerenwerkers tot moskeebesturen - zijn en blijven erop gericht een zo mooi en veilig mogelijk feest te faciliteren na winst van Marokko", schrijft de gemeente in een persbericht. De maatregelen in Lombok gelden van 14.00 tot 24.00 uur.
Amersfoort zegt op dezelfde manier te werk gaan als in de afgelopen weken. Ook daar wordt samengewerkt met buurtouders en jongerenwerkers. In die stad was het de afgelopen weken na wedstrijden van Marokko soms onrustig bij de rotonde op de Flierbeeksingel, bij het beeld van De Stier.