Universiteit Utrecht deelt kennis over konijnen op thema-avond: 'Meest verwaarloosde huisdier van Nederland'

Archieffoto
Archieffoto © RTV Utrecht / Annet Schut
Utrecht - Stichting Konijnenbelangen organiseert vanavond samen met studenten Diergeneeskunde de Avond voor Konijnen op de Universiteit Utrecht. Hier worden mensen voorzien van informatie over de dieren en dat is hard nodig, vindt de stichting. De kennis over het huisdier zou namelijk behoorlijk achterblijven.
Veel kinderen dromen van een lief, klein konijntje in de achtertuin. Ook Cynthia Pallandt van Stichting Konijnenbelangen wilde als kind niets liever. Maar de praktijk blijkt vaak minder rooskleurig. Door achterblijvende kennis krijgen de dieren vaak niet wat ze nodig hebben, zegt Pallandt. "Konijnen zijn de meest verwaarloosde huisdieren van Nederland. Iedereen kent wel zo'n konijntje dat ergens achter in de tuin in een veel te klein hokje zit weg te kwijnen."
Het diertje is ook niet geschikt als knuffeldier, iets wat velen wel zouden denken. "Het zijn prooidieren die niet graag opgepakt worden. Ook realiseren mensen zich niet dat een konijn best oud kan worden. Dan nemen mensen er één voor de kinderen, maar hij kan wel twaalf jaar worden. Dan zijn die kinderen allang uit huis."
Niet alle konijntjes worden zo oud. "Het zijn best kwetsbare dieren die snel ziek kunnen worden. Dat valt niet zo op, en daardoor merken mensen dit vaak te laat. Ook gaan eigenaren niet zo snel naar de dierenarts met een konijn als met een hond of kat." Dit maakt dat konijnen vaak op veel te jonge leeftijd zouden sterven.
Een avond om kennis over het welzijn van de dieren te delen is dan ook echt nodig, vindt Pallandt. De Avond voor Konijnen start vanavond om 18.30 uur op de faculteit diergeneeskunde op de Universiteit Utrecht. Vrijwilligers in de dierenopvang, studenten diergeneeskunde of konijnenliefhebbers: iedereen is welkom.

Wil je een konijn aanschaffen? Dan zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden, zegt Pallandt. "Ga niet naar de dierenwinkel, maar naar de dierenopvang. De mensen die daar werken zijn voornamelijk begaan met het welzijn van de dieren, en niet met het verdienen van geld. Je hebt er evenveel keuze en je weet zeker dat je goed advies krijgt."

Bij zo'n opvang hebben ze allerlei leeftijden, rassen, formaten, maar vooral: persoonlijkheden, aldus Pallandt. "Een konijn dat uit zichzelf naar je toe komt om een aaitje te halen, of een konijn dat het liefst de hele dag lekker graast. Bij de opvang helpen ze je om een goede match te vinden."