Snackbarovervaller krijgt 2 jaar cel, rechter gelooft niet dat Utrechter er is ingeluisd

© Michiel van Beers
Utrecht - Een 24-jarige Utrechter is door de rechtbank veroordeeld tot 2,5 jaar gevangenisstraf, waarvan een half jaar voorwaardelijk, voor de gewapende overval op de Utrechtse snackbar Antalya. Ook moet hij de eigenaar een schadevergoeding betalen. Volgens de rechtbank is bewezen dat W.S. de snackbar samen met een minderjarige medeverdachte afgelopen voorjaar heeft overvallen.
De eigenaar en een medewerker waren kort voor middernacht de zaak aan het opruimen toen twee jongens met zwarte kleding en mondmaskers binnen liepen. Ze bedreigden de mannen met (nep)vuurwapens en graaiden de inhoud van de kassa mee. De buit bedroeg slechts 200 euro.
De Utrechter heeft steeds gezegd dat hij er is ingeluisd door mensen van zijn voormalige werk. Maar volgens de rechtbank is dat niet aannemelijk en is er voldoende bewijs tegen hem.

Sushicollega's

De minderjarige medeverdachte heeft bekend, maar heeft nooit een naam willen noemen van de andere dader. Volgens de rechtbank bevat de bekentenis veel aanwijzingen die in de richting van W.S. wijzen. De twee waren collega's bij een sushi-restaurant in Alkmaar. Het bewijs uit de bekentenis wordt ondersteund door camerabeelden van de overval en verklaringen van de slachtoffers en getuigen.
Daarbij komt nog dat de auto die W.S. van zijn werk in gebruik had kort na de overval 's nachts op de snelweg is gesignaleerd, terwijl hij zei dat hij in bed lag. Ook een tapgesprek tussen W.S. en zijn medeverdachte na de overval is volgens de rechtbank belastend. Verder nam de eigenaar van de sushi-zaak gesprekken met zijn personeel op die over de overval gaan.

Straf lager dan eis

De verdediging stelde twee weken geleden dat het bewijs tegen de Utrechter flinterdun is en de verklaringen van de getuigen onbetrouwbaar, maar dat wordt door de rechtbank verworpen. De rechters zijn het wel met de advocaat eens dat de strafeis van het Openbaar Ministerie te hoog was. De officier van justitie eiste drie maanden geleden voor W.S. 3 jaar en 8 maanden cel.
Naast de deels voorwaardelijke celstraf legt de rechtbank de Utrechter ook een speciale maatregel op. De overvallersaanpak van de reclassering moet voorkomen dat hij weer in de fout gaat. Na het uitzitten van zijn straf komt hij twee jaar lang onder toezicht en kan hij ook met een enkelband in de gaten worden gehouden. In de tussentijd wordt dan onderzocht welke gedragsverandering nodig is om herhaling te voorkomen.
Als de verdachte of de officier van justitie het niet eens zijn met het vonnis, hebben ze twee weken de tijd om hoger beroep aan te tekenen.