Utrecht geeft natuurijs een kans en mijdt westkant singel (en verzoekt anderen hetzelfde te doen)

Uit het archief: schaatsen bij de Catharijnesingel.
Uit het archief: schaatsen bij de Catharijnesingel. © Bas Teunissen
Utrecht - De kans lijkt klein, maar Utrecht wil toch kijken of er binnenkort geschaatst kan worden op de singel in de stad. De gemeente vaart daarom niet via de westelijke Stadsbuitengracht bij de Catharijnesingel. Andere partijen, zoals rederij Schuttevaer, is gevraagd hetzelfde te doen en alleen via de oostkant te varen. Het gaat niet om een vaarverbod, maar om een verzoek, benadrukt de gemeente.
Tot verbazing van sommigen ploegde de afvalboot van de gemeente vandaag wel het ijs kapot aan de oostkant van de stad bij sterrenwacht Sonnenborgh. Er is wel degelijk over nagedacht, laat een gemeentewoordvoerder weten. "We verwachten gezien de voorspellingen niet dat er de komende twee tot drie dagen dik genoeg ijs ontstaat om op te kunnen schaatsen. Een vaarverbod vinden we nu dus niet passend."
De gemeente wijst er bovendien op dat zo'n verbod niet alleen het ophalen van afval in de weg staat, maar ook invloed heeft op de bevoorrading van ondernemers aan de grachten. "Dat weegt natuurlijk mee in onze afweging. Wel hebben we besloten nu alleen via de oostkant van de singels te varen, en de westkant dus te vermijden om het ijs daar een kans te geven."
Tot zondag is er nog flink wat vorst in de nachten: -3 tot -8 graden. Daarna zet de dooi overtuigend door. "Dinsdag wordt het lokaal zelfs maar liefst 13 graden!", aldus Weerlonline.