Virtuele bootjes op de slotgracht, dansen op de muren van Kasteel de Haar: geschiedenis komt tot leven in kleurrijke animaties

Een mix van geschiedenis en magie
Een mix van geschiedenis en magie © Kasteel de Haar
Haarzuilens - Een eeuwenoude, pratende boom, bewegende torens, je kunt ze zomaar tegenkomen tijdens De Lumineuze Nachten bij Kasteel de Haar in Haarzuilens . De geschiedenis komt tot leven door kleurrijke projecties op het kasteel en in het sprookjesachtige park. Het zijn animatiefilms op de muren van het kasteel, de bijgebouwen maar ook op de bomen en de standbeelden in het park.
Kleurrijke projecties toveren de tuin van kasteel de Haar om in een sprookjesachtig park
De Lumineuze Nachten zijn aan het brein ontsproten van Alexander Stragier en zijn collega's. "We gaan met licht op zoek naar een leuke mix van geschiedenis en magie. Zo'n kasteelpark heeft een rijke geschiedenis maar een gewone geschiedenisles kan soms wel saai zijn. Op deze manier vertellen we het veel aantrekkelijker."
In het park staan meer dan 100 projectoren opgesteld die samen alle animaties maken. Daar ging een heel traject aan vooraf. "We hebben 3D-modellen gebouwd van alle kasteelgebouwen om te kijken: waar kunnen we hier projecteren, hoe groot kunnen we gaan? Daarna gingen we research doen naar de geschiedenis, verhalen schrijven, figuren ontwerpen, welk verhaal vertellen we op welk gebouw. We proberen altijd een link te zoeken met de locatie waar we projecteren, het feest op de feestzaal, de hertjes bij het hertenkamp."
Meer dan 100 projecties vormen samen een verhaal
Meer dan 100 projecties vormen samen een verhaal © Kasteel de Haar
Alexander heeft ook de technische snufjes van de lichtshow bedacht. "Ik ben echt een nerd, alles technisch is voor mij een droom. Ik werk heel actief mee aan het ontwerp en het maken van animaties, maar ook technisch. Het is een wandeling van 2,5 kilometer en we kunnen van af één computer alles aansturen. Het computerwerk, allemaal toestelletjes en kabeltjes is echt mijn ding."
De Lumineuze Nachten van kasteel de Haar zijn nog tot en met 9 januari te zien.

Dit verhaal komt uit het programma Route C, het cultuurprogramma van RTV Utrecht. De eerste uitzending is elke donderdag rond 13.00 en het programma wordt daarna elk uur herhaald.