Utrechtse partijen roepen GGD op tot campagne tegen schurft: 'Schaamte staat preventie in de weg'

© ANP
Utrecht - Als het aan de Utrechtse VVD en Student & Starter ligt, komt er een campagne om mensen te wijzen op de herkenning en de behandeling van schurft. "Vooral in studentenhuizen is schurft het afgelopen jaar een plaag. Schaamte erover staat helaas preventie in de weg", schrijven Margreet Ramaker (VVD) en Vincent Stevens (Student & Starter) in schriftelijke vragen aan het college.
De GGD regio Utrecht ziet een enorme toename van schurft. Deze parasiet graaft gangetjes in de huid en dat veroorzaakt énorme jeuk. "Sinds 2014 zien we het aantal gevallen van scabiës of schurft langzaam toenemen, en afgelopen twee jaar heel behoorlijk", legde verpleegkundige Wendy van der Meule van de GGDrU eerder al aan RTV Utrecht uit.
Met name jongeren tussen 15 en 24 jaar worden vaak getroffen. Dat geldt niet alleen voor Utrecht, maar ook in andere studentensteden en ook in omringende landen is het vaak raak. Hoe dat komt, is niet bekend.
Studentenhuizen zijn een gewild slachtoffer, erkent de GGDrU. "Schurft wordt overgedragen van huid-op-huidcontact, het dragen van elkaars kleding en het slapen in elkaars bed. Dat speelt vaker een rol als je met veel mensen samenwoont. Ook kan in dat geval de uitvoer van behandeling heel complex zijn, waardoor je het constant terugkrijgt van elkaar."

Soa-test

Volgens de VVD en Student & Starter speelt de GGD een belangrijke rol in het voorkomen van schurft en het verhelpen van klachten. Ze zouden graag zien dat de GGD in Utrecht een campagne begint, die zich met name richt op locaties waar veel jongeren komen "zoals studentenverenigingen, kroegen, nachtclubs, festivals en sportverenigingen". Ook onderwijsinstellingen zouden bij die campagne een rol kunnen spelen, denken de partijen.
Ook doen de VVD en Student & Starter nog een suggestie om de contacten bij een uitbraak snel op de hoogte te kunnen stellen. "Wanneer iemand een soa-test laat afnemen bij de GGDrU en de uitslag positief is, kan deze persoon diens seksuele contacten op de hoogte stellen met een anonieme SMS. Is de GGDrU bereid deze mogelijkheid uit te breiden naar mensen die schurft hebben?"

Tegenstrijdige informatie

Margot en Elien, die eerder aan RTV Utrecht vertelden over de schurftuitbraak in hun studentenhuis, lieten al weten dat er onder studenten behoefte is aan duidelijkere voorlichting over schurft. "Er is veel tegenstrijdige informatie."
Zo is bijvoorbeeld nog onduidelijk welke rol bepaalde stoffen en meubels kunnen spelen in de overdracht van schurft, is niet altijd bij iedereen duidelijk welke contacten preventief behandeld moeten worden tegen de mijt en kost de behandeling de studenten bovendien telkens veel geld.

Doelgroep

De GGDrU laat weten bezig te zijn met de vragen van de Utrechtse raadspartijen, maar er op dit moment nog geen antwoord op te kunnen geven. GDD-verpleegkundige Van der Meule liet eerder al wel weten dat de studentendoelgroep op een andere manier mogelijk beter bereikt zou kunnen worden: "Ik denk dat de informatie met betrekking tot deze doelgroep beter op een andere manier aangeboden kan worden, naast folders."