Verdachte van verkoop en opslag van wapens in Utrechtse woning krijgt 4 jaar cel, bewoner vrijgesproken

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
Utrecht - Een 38-jarige Utrechter is door de rechtbank veroordeeld tot 4 jaar gevangenisstraf voor de handel in en het bezit van vuurwapens, munitie en van een groot arsenaal andere wapens. De man werd net als drie andere verdachten aangehouden na een politie-inval in een woning in de Lange Hagelstraat in Utrecht, afgelopen zomer.
Een 22-jarige medeverdachte is door de Utrechtse rechtbank veroordeeld tot 2,5 jaar cel, waarvan 10 maanden voorwaardelijk. Een 46-jarige Utrechter die zijn woning door de hoofdverdachte liet gebruiken, is vrijgesproken.

Beroep

De rechtbank vindt bewezen dat de 38-jarige man en zijn jonge medeverdachte hun beroep hadden gemaakt van de illegale wapenhandel. Naast een automatisch vuurwapen met bijbehorende munitie, werden bij de inval in het huis nog twee vuurwapens, patronen, tasers, bussen pepperspray en diverse messen aangetroffen.
De verdediging stelde dat het Openbaar Ministerie de verdachten niet had mogen vervolgen, omdat bij het onderzoek politiemensen werden ingezet als pseudokopers. Die agenten zouden de verdachten hebben uitgelokt. Maar volgens de rechtbank is alles volgens de regels gegaan en was er geen sprake van uitlokking. Het bezwaar van de verdediging is daarom verworpen.

Vrijspraak

De rechtbank sprak de man die zijn woning beschikbaar had gesteld aan de andere verdachten vrij van het opzettelijk aanwezig hebben van verboden wapens en betrokkenheid bij de handel. De rechtbank is er niet van overtuigd dat hij wist waar de andere twee verdachten mee bezig waren.
De straffen vallen een stuk lager uit dan de eis van de officier van justitie, twee weken geleden. Het OM en ook de verdachten hebben twee weken de tijd om hoger beroep aan te tekenen tegen het vonnis.