OM wil tbs voor man die vriendinnen mishandelde: 'Bom is best vaak afgegaan'

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
Utrecht - "Een vrouw wordt snel blauw als je haar iets te hard vastpakt of duwt. Het is niet zo dat ik bewust pijn wil doen." Dat zei een 31-jarige Utrechter vanochtend in de Utrechtse rechtbank. De man staat terecht voor een urenlange ernstige mishandeling van een vriendin, die hij belemmerde het huis uit te vluchten. Ook zou hij een andere vrouw, met wie hij een relatie had, in het bijzijn van haar drie kleine kinderen hebben mishandeld.
Volgens het Openbaar Ministerie is verdachte R.V. schuldig aan poging tot doodslag. Hij heeft door de jaren heen een dik strafblad opgebouwd vol geweld tegen ex-partners en anderen. Hij is een gevaar voor de samenleving en moet na een celstraf langdurig worden behandeld in een tbs-kliniek, stelt het OM.

Drank en pillen

Naast zijn relatie met een vrouw met drie kinderen, hield de verdachte er ook nog een vriendin op na. Toen zijn partner niet thuis was, kwam zijn vriendin op 20 december 's nachts om 01.00 uur bij hem op bezoek. Zij zou meteen hebben gezien dat er iets mis was met hem, toen hij haar binnenliet in het huis van zijn partner in Zuilen.
R.V. stonk volgens de jonge vrouw naar alcohol; overal stonden drankflessen. Op tafel lag wit poeder, daarnaast een strip pillen tegen psychoses. De vrouw wilde weg, maar hij deed de deur op slot. Zij werd hard geduwd en op haar arm gestompt. Toen zij via het keukenraam probeerde te vluchten, sleepte hij haar weg en pakte haar bril af.
Daarna slikte hij volgens de vrouw in de woonkamer tien pillen en zei hij dat hij zelfmoord wilde plegen. Zijn ogen vielen dicht en zij mocht gaan, verklaarde zij. Maar toen zij buiten naar haar auto liep, kwam hij in zijn onderbroek achter haar aan waggelen. Omdat zij hem zo niet wilde achterlaten, bracht zij hem naar binnen en legde hem in bed.

Nieuw geweld

Toen zij nog even naar het toilet ging, ging het echter opnieuw mis. De man kneep haar keel dicht en sloeg haar met haar hoofd tegen de wc-pot. Zij werd getrapt en geslagen en aan haar haren over de grond naar de slaapkamer gesleept, waar hij haar tot seks probeerde te dwingen. Daar dreigde haar te slaan met een fles met scherpe randen en maakte hij haar bril kapot.
Toevallig belde op dat moment een vriendin van haar, aan wie zij angstig en in paniek vertelde dat zij door haar vriend werd mishandeld. Het was 09.00 uur 's ochtends toen het haar lukte om naar buiten te rennen, waar zij volkomen overstuur door een gealarmeerde buurtbewoner werd opgevangen.
Het is niet zo dat ik een tikkende tijdbom ben
Verdachte R.V.
Ze werd naar het ziekenhuis gebracht en het duurde uren voordat de vrouw voldoende kalmeerde om met haar te spreken. Anderhalve maand later kreeg de verdachte ruzie met zijn andere vriendin, die hij vervolgens ook mishandelde. Die mishandeling was minder ernstig, maar gebeurde deels in het bijzijn van haar kinderen.

Tikkende tijdbom

Tijdens de eerste verhoren bij de politie beweerde de verdachte dat hij de jonge vrouw die aangifte tegen hem had gedaan niet kende en kwam hij met een nep alibi. In de rechtbank zei hij vandaag dat hij was geschrokken en dat vanwege de zaken uit zijn verleden had gezegd. Volgens hem heeft de vrouw het meeste verzonnen. Haar blauwe plekken zou zij hebben opgelopen door geduw en een ongelukkige val.
"Het is niet zo dat ik een tikkende tijdbom ben", zei de verdachte over zichzelf. "Nou, die bom is best vaak afgegaan", reageerde de officier van justitie. De Utrechter is de afgelopen jaren meerdere keren veroordeeld voor geweld tegen partners en de politie kreeg daarover ook regelmatig meldingen van steeds weer andere vrouwen. Hij heeft een strafblad van 21 pagina's en volgens deskundigen die hem in het Pieter Baan centrum onderzochten is de kans op herhaling groot als hij niet aan zijn stoornissen wordt behandeld.
Omdat hij zich niet aan afspraken houdt, zou de rechtbank hem volgens de officier tbs met dwangverpleging moeten opleggen. Het OM neemt dat advies over en eist naast de tbs-maatregel een celstraf van twee en half jaar. Als de rechtbank vindt dat poging doodslag niet is bewezen, zou de celstraf een jaar korter moeten duren maar blijft de tbs-eis staan.

'Eis veel te zwaar'

De advocaat van de man vindt dat niet is bewezen hoeveel geweld zijn cliënt heeft gebruikt en hoe heftig het was. Volgens de advocaat is bijvoorbeeld niet bewezen hoe lang en hoe hard de keel van de vrouw werd dichtgeknepen. Daardoor kan volgens hem niet worden vastgesteld dat het geweld ernstig genoeg was om fataal te kunnen zijn.
Ook vindt de advocaat dat een tbs-maatregel met dwangverpleging veel te ver gaat. Hij vroeg de rechtbank om R.V. nog een kans te geven, want er zouden ook lichtere behandelingen mogelijk zijn. Een celstraf met een lang voorwaardelijk deel zou dan als stok achter de deur kunnen dienen. "Als hij zich niet aan de voorwaarden houdt, komt hij alsnog vast te zitten", stelde de advocaat nuchter.
De rechtbank neemt twee weken de tijd om tot een oordeel te komen. Op woensdag 28 december wordt uitspraak gedaan.