Veritas schorst leden na vrouwonvriendelijke berichten, wethouder vindt dat grens is overschreden

© lidinutrecht.nl
Utrecht - Studentenvereniging Veritas heeft de leden geschorst die zijn betrokken bij een bericht vol vrouwonvriendelijke en andere grensoverschrijdende taal. Dat maakte wethouder Eelco Eerenberg bekend tijdens het vragenuur van de Utrechtse gemeenteraad.
In het bericht van Jaarclub Bandolero dat deze week uitlekte worden vrouwen steevast aangeduid als 'hoeren', wordt 'kanker' meermaals gebruikt als bijvoeglijk voornaamwoord en wordt de cultuurverandering naar een meer inclusieve en opener vereniging belachelijk gemaakt.
In antwoord op vragen van acht partijen in de Utrechts gemeenteraad noemt wethouder Eerenberg het bericht "absoluut onnacceptabel". Mede namens burgemeester Dijksma meldt Eerenburg dat de vereniging een interne rechtsprocedure is gestart en dat de betrokkenen tijdens die procedure geschorst zijn. "Zij zijn uitgesloten van evenementen en hen is de toegang tot het pand ontzegd."
De wethouder is de afgelopen dagen meermaals in contact geweest met het bestuur van Veritas. "Er is een grens overschreden en dat wordt niet getolereerd. Veritas wil het incident gebruiken om in gesprek te gaan, breed binnen de vereniging, met de vraag: wat vinden wij normaal?" Eerenberg zegt de vragenstellers uit de raad toe om een vinger aan de pols te houden. "We helpen ze daarbij en stimuleren ze daartoe."

Tweede bericht

De vereniging wilde zelf de afgelopen dagen weinig kwijt over het verstuurde bericht. Een tipgever stuurde de tekst afgelopen maandagochtend naar RTV Utrecht. Veritas reageerde sindsdien nauwelijks op contactverzoeken.
Het bestuur van Veritas wil vragen enkel via email ontvangen. Maar uitgebreide antwoorden komen er niet. Ook op vervolgvragen wordt in eerste instantie dezelfde reactie gestuurd die een dag eerder ook al gedeeld werd.
Praeses (voorzitter) Sophie Pizzuto: "We hebben contact gezocht met de betrokken verbanden die ter verantwoording zullen worden geroepen, alvorens er concrete stappen zullen worden genomen." Nu blijkt dus dat een interne rechtsprocedure in gang is gezet.
Volgens Pizzuto reageerden leden geschokt op de inhoud. RTV Utrecht heeft contact gehad met enkelen van hen. Slechts één wilde anoniem reageren op het bericht. Zij schrijft:
Het speelt heel erg op de vereniging en ook in mijn jaarclub dat er zulke heftige dingen worden gestuurd.
Ik denk dat het goed is dat de media hier aandacht voor heeft en ik hoop dat er daardoor meer mee wordt gedaan.
Maandagavond ging een tweede bericht rond in diverse app-groepen. De schrijfstijl en het taalgebruik lijken sterk op dat uit het eerste bericht. In het tweede bericht worden de pers en specifiek het programma BOOS en presentator Tim Hofman belachelijk gemaakt. Het BNNVARA programma publiceerde het hele bericht online en riep leden op zich te melden. In het bericht wordt ook de huidige praeses beledigd.
Het bestuur van Veritas is bekend met het tweede bericht, maar zegt niet te weten wie de auteur is.

Campagne tegen grensoverschrijdend gedrag

Het voorval staat haaks op een campagne die Veritas vorig jaar is gestart. De campagne #thisishowwedoit werd door het vorige bestuur in het leven geroepen om aandacht te vragen voor seksueel grensoverschrijdend gedrag en hoe dat te voorkomen.
Veritas heeft een werkgroep Seksueel Grensoverschrijdend Gedrag, maar die mag niet reageren op de pers. Oud-praeses Laura Baartmans, die de campagne vorig jaar startte, laat telefonisch weten ook niet te willen reageren en verwijst naar het huidige bestuur.
De betrokken werkgroep bij die campagne is volgens Pizzuto niet beschikbaar voor een reactie. Ook is contact zoeken met de betrokken jaarclubs niet mogelijk. Pizzuto schrijft dat het bestuur van Veritas als enige "een mandaat" heeft om op de pers te reageren.
De campagne had een eigen instagrampagina. Afgelopen maandag was die pagina nog leeg en sinds het lekken van de berichten is de hele pagina uit de lucht gehaald.
Toch staat grensoverschrijdend gedrag volgens Pizzuto nog steeds op de agenda. "Dit incident laat zien hoe relevant het is dat we deze campagne twee jaar geleden zijn gestart en stimuleert ons om deze campagne verder in te vullen om de veiligheid van onze leden te borgen en de inclusiviteit van onze vereniging verder te verbeteren."
Wethouder Eerenberg blijft de ontwikkelingen bij Veritas volgen, maar geeft ook aan dat de grote veranderingen vooral uit de vereniging zelf moeten komen. "Cultuurverandering kan je niet bestellen. Die moet je doorleven, die moet je organiseren en dat moet binnen de vereniging."