Rechter: actievoerders Extinction Rebellion zijn schuldig, maar krijgen geen straf

De activisten plakten in februari posters op het kantoor van Rabobank.
De activisten plakten in februari posters op het kantoor van Rabobank. © Twitter Extinction Rebellion Nederland
Utrecht - Zestien actievoerders van Extinction Rebellion die het hoofdkantoor van de Rabobank beplakten met posters zijn door de rechter schuldig bevonden aan vernieling. Maar ze krijgen geen straf en hoeven dus geen boete te betalen, zoals het OM eerder eiste.
De groep kwam in februari naar het Rabo-kantoor aan de Utrechtse Croeselaan om te protesteren tegen in hun ogen verkeerde landbouwinvesteringen van de bank. Ze hadden eerst een gesprek met een medewerker, daarna plakten ze met behanglijm posters op de ramen. Die ramen raakten daardoor beschadigd, net als twee draaideuren.
De politie rekende de groep vervolgens in. De klimaatactivisten werden in de cel gezet en moesten daar drie nachten blijven. Volgens de rechter had dat politieoptreden 'minder fors' gekund. Mede daarom krijgen de demonstranten niet nu nog een boete opgelegd. Het OM had eerder een boete van 425 euro per demonstrant geëist.
De actievoerders van Extinction Rebellion vinden niet dat ze iets fout hebben gedaan. Ze beroepen zich op het recht van vrijheid van meningsuiting en het demonstratierecht. Maar de rechter vindt dat de klimaatactivisten het anders hadden kunnen aanpakken: ze hadden ook op een andere manier kunnen protesteren bij het kantoor, zonder de ramen kapot te maken.