Als schurft je huis binnendringt, is het tijd voor rigoureuze maatregelen: 'Alles zat in plastic zakken'

De GGD regio Utrecht ziet een enorme toename van schurft. Deze parasiet graaft gangetjes in de huid en dat veroorzaakt énorme jeuk. "Sinds 2014 zien we het aantal gevallen van scabiës of schurft langzaam toenemen, en afgelopen twee jaar heel behoorlijk", zegt verpleegkundige Wendy van der Meule. Met name jongeren tussen 15 en 24 jaar worden vaak getroffen. Dat geldt niet alleen voor Utrecht, maar ook in andere studentensteden en ook in omringende landen is het vaak raak. Hoe dat komt, is niet bekend.
Studentenhuizen zijn een gewild slachtoffer, erkent Van der Meule. "Schurft wordt overgedragen van huid-op-huidcontact, het dragen van elkaars kleding en het slapen in elkaars bed. Dat speelt vaker een rol als je met veel mensen samenwoont. Ook kan in dat geval de uitvoer van behandeling heel complex zijn, waardoor je het constant terugkrijgt van elkaar."
Erger dan pijn
De GGD adviseert – naast medicatie – was- en luchtvoorschriften. "Maar we zien wel vaker dat mensen die zo langdurig scabiës hebben ten einde raad zijn, en bijvoorbeeld banken inpakken met plastic. We weten nog niet goed wat de rol van de bank is in de overdracht. Wat wel duidelijk is: de grootste mate van overdracht is dragen van kleding en in elkaars bed slapen."
Als schurft eenmaal in huis is, kan de wasmachine dus op volle toeren draaien. Maar ook moet iedereen smeren met een zalf. "Het is vooral een kwestie van samen een plan maken met je huisgenoten. Het insmeren van het lichaam is complex. Het moet van top tot teen – ook onder de voetzolen. En iedereen in huis moet smeren. Gelijktijdig, want anders kan het weer terugkomen."
Zalf of pillen
Taboe
