Drukke Utrechtse Jutfaseweg moet 'fijne en groene fietsstraat' worden

© Gemeente Utrecht
Utrecht - Een aantrekkelijke straat voor fietsers en voetgangers, waar de auto te gast is. Zo moet de Jutfaseweg in Utrecht er eind 2023 of begin 2024 uitzien. Dat schrijft de gemeente vandaag in een raadsbrief, waar ook een voorlopig ontwerp is bijgevoegd.
Wie de Jutfaseweg kent, weet dat in die straat veel verkeer langs elkaar heen beweegt. De fietspaden zijn smal, aan de waterkant is geen voetpad en automobilisten rijden vaak hard. Met het nieuwe ontwerp moet daar verandering in komen.

Fijn en groen

Fietsers en automobilisten gaan de rijbaan delen en de maximale snelheid wordt van 50 naar 30 kilometer per uur verlaagd. Op die manier moet er ruimte komen voor meer groen en een voetpad aan de waterkant. Het is de bedoeling van de gemeente dat de Jutfaseweg zo een fijne en groene fiets- en wandelroute wordt.
Met deze aanpassingen hoopt de gemeente de binnenstad te verbinden met omliggende wijken en wordt de Jutfaseweg onderdeel van het fietsnetwerk van de stad. Ook gaat de nieuwe fietsstraat deel uitmaken van de doorfietsroute naar Nieuwegein en IJsselstein.
Het voorlopige ontwerp moet nu verder worden uitgewerkt tot een definitief ontwerp. Naar verwachting start de uitvoering van de nieuwe Jutfaseweg eind 2023 en worden de werkzaamheden gestart aan de zuidelijke kant, richting Nieuwegein.