Aanhoudingen in Utrecht en Amersfoort na ongeregeldheden winst Marokko

Feestvierders bij de Ulu moskee in Utrecht
Feestvierders bij de Ulu moskee in Utrecht © RTV Utrecht
Utrecht - Bij de ongeregeldheden die uitbraken in Utrecht en Amersfoort na de winst van Marokko op Spanje zijn gisteravond aanhoudingen verricht. Het gaat om een aanhouding in Utrecht en vier in Amersfoort. In Utrecht zochten enkele feestvierders de confrontatie op met de politie en gooiden ze met vuurwerk en fietsen naar agenten.
Fans van het Marokkaans elftal verzamelen zich in Utrecht gisteravond aanvankelijk op de Kanaalstraat en rond de ULU-moskee in de wijk Lombok. Daar stonden honderden mensen met fakkels en vlaggen. Iets verderop, op het Westplein, reden lange rijen toeterende auto's. Het feest begon gezellig, maar in de loop van de avond sloeg de sfeer om. Rond 21.00 uur grepen de politie en de Mobiele Eenheid (ME) in. In Utrecht werd een minderjarige verdachte gearresteerd. Hij kreeg een proces-verbaal, maar is inmiddels weer op vrije voeten.
Burgemeester Sharon Dijksma is niet te spreken over het gedrag van enkele voetbalfans. "Wat begon met feestelijkheden, is helaas geëindigd in een oploop waarbij onder meer geweld werd gebruikt tegen agenten", laat Dijksma weten. "Dit is onacceptabel." Bij de eerstvolgende wedstrijd worden er in Utrecht buurtvaders en jongeren ingezet om de onruststokers aan te spreken.

Amersfoort: vier aanhoudingen

In Amersfoort zijn vier mensen aangehouden wegens het gooien van zwaar vuurwerk naar de politie. Aan het begin van de avond trokken feestvierders traditiegetrouw naar de rotonde bij De Stier. De wegen rondom de rotonde werden uit voorzorg al afgesloten, waardoor er dit keer geen rondjes met de auto konden worden gereden.
In andere grote steden heeft de politie harder moeten ingrijpen. In Amsterdam zijn 10 mensen aangehouden na rellen, ook in Den Haag waren dat er 10. In Rotterdam zijn er 35 mensen gearresteerd. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.