NS schenkt treinonderdelen aan twintig verpleeghuizen om coupés na te bootsen

De onderdelen die gedoneerd worden komen van dit type trein
De onderdelen die gedoneerd worden komen van dit type trein © Wikimedia CC BY-SA 4.0
Utrecht - Ruim twintig verpleeghuizen krijgen een eigen 'treincoupé' voor bewoners met dementie. Zij kunnen dan weer met de trein mee, zonder de deur uit te gaan. Volgens de NS is het voor de bewoners een kans "om herinneringen op te halen" en in gesprek te gaan hierover.
Alzheimer Nederland en NS schenken de treinbanken, tafels, bagagerekken en kantelprullenbakken. Daarmee kunnen de verpleeghuizen zelf hun coupé bouwen. "Bijna iedereen houdt van reizen. Maar wat als je door dementie niet meer kúnt reizen?" schrijven de organisaties over het initiatief. Met de treincoupés hopen de organisaties mensen met dementie in verpleeghuizen de mogelijkheid te geven om weer met de trein te reizen.
Verpleeghuizen kunnen zichzelf aanmelden als ze een treincoupé willen. Uit deze aanmeldingen worden 22 bestemmingen gekozen. Op 20 december zijn de treinonderdelen op te halen bij de NS-werkplaats in Amersfoort. De treinonderdelen komen uit oude dubbeldekkers.

Reizen met dementie

NS zegt af en toe reizigers met dementie tegen te komen, bijvoorbeeld iemand die in de trein de reisgenoot kwijt is, of die plotseling niet meer weet hoe je moet inchecken. Alzheimer Nederland en de NS zijn om die reden eind 2019 de bewustwordingscampagne ‘GOED omgaan met dementie in het openbaar vervoer’ gestart.