Omwonenden Griftpark starten petitie voor andere plek slavernijmonument

© RTV Utrecht
Utrecht - Omwonenden van het Utrechtse Griftpark willen dat het slavernijmonument op een andere plek in het park komt. Nu staat het in de plannen ingetekend naast de vijver en deels op de heuvel. Dat zou afbreuk doen aan de oorspronkelijke opzet van het park.
"We komen donderdag met een petitie", zegt omwonende Taco Jansonius na eerdere berichtgeving van de nieuwssite Nieuws030. "We zijn allereerst verrast en héél trots dat het slavernijmonument naar het Griftpark komt", voegt hij eraan toe. "Dat is een bijzondere eer. Maar vervolgens zien we wel dat de plek die nu door de gemeente gekozen is, geen recht doet aan de historie en het prachtige ontwerp van het park. Gelukkig zien we een veel betere plek en starten we een petitie om die plek naar voren te brengen."
Het monument ter nagedachtenis aan het slavernijverleden wordt tijdens Keti Koti 2023 (30 juni) onthuld. Maar waar de gemeente het monument het liefst aan de vijver in het park zou zien staan, wijzen buurtbewoners op een in hun ogen veel betere plek. "Dat is een stukje verderop, langs de Biltse Grift, ter hoogte van het restaurant en het evenementenveld, waar ook de kermis is. Daar is ook veel meer ruimte voor manifestaties, met veel mensen."

Monument op monument

Het is volgens Jansonius ook best vreemd om "een monument op een monument te zetten". Vroeger heeft op de plek van het park immers een gasfabriek gestaan en de heuvel verwijst naar een van de gashouders die er stond. Daarmee is het al een monument voor de verdwenen gasfabriek. "Door daar weer een deel van het slavernijmonument op te zetten, doe je geen recht aan de heuvel."
Verder heeft het Griftpark nu een duidelijk ontwerp, waarbij volgens Jansonius "subtiel heel veel ruimte is gecreëerd". En de heuvel speelt daarbij een belangrijke rol: "Daar komen veel dingen bij elkaar die strijden om aandacht. De heuvel zelf, de waterval, de natuurkern, de dierenweide en de speeltuin. Vanuit het ontwerp van het park is altijd gezegd dat niks een hoofdrol moet krijgen en alles de ruimte moet hebben. En door op deze plek nog een slavernijmonument erbij te zetten, komen al die elementen niet tot zijn recht. Ook het slavernijmonument zelf niet."
Met de petitie willen ze bereiken dat de gemeente én de kunstenares met de omwonenden in gesprek gaan. "Wij willen heel graag samen een gesprek voeren over de mooiste plek voor het monument. Wij denken dat we daar prima uit kunnen komen. Alleen is er in het collegebesluit al een plek aangewezen. Vandaar dat we even aandacht moeten vragen voor een andere plek."
Inmiddels zijn er ook al schriftelijke vragen gesteld aan het Utrechtse gemeentebestuur over de plek van het monument. De Utrechtse CDA-fractie wil weten of het college bereid is de locatie te heroverwegen.