Rooklucht en brokstukken: Johnny's kamer is onbewoonbaar na restaurantbrand in centrum Utrecht

© RTV Utrecht / Claire Hartzuiker
Utrecht - Na de brand bij Italiaans restaurant Vegitalian in de Utrechtse binnenstad zijn een paar woningen onbewoonbaar verklaard. De brandweer moest gisteren dwars door muren en een dak breken om te kunnen blussen. Tussen de brokstukken zoeken bewoners vandaag hun bezittingen die niet verwoest zijn.
Als je door de gang loopt richting de kamer van Johnny Luu (23) moet je uitkijken dat je nergens over struikelt. Het licht doet het niet meer en overal liggen brokstukken. Het ruikt er naar rook. De voordeur van zijn appartementengebouw zit aan de Kintgenshaven, om de hoek bij de ingang van het getroffen restaurant aan de Schoutenstraat. Om binnen te komen moet je door een steegje dat normaal is afgesloten. Daar stond de papiercontainer waar de brand is begonnen. Nu is de steeg open en zie je in een oogopslag de schade die brand aanrichtte.
Johnny zat samen met zijn vriendin op de bank voetbal te kijken toen de rookmelder begon te piepen. In eerste instantie was het onduidelijk waar de rook vandaan kwam. Toen ze de gordijnen openden kwam de rook door de ramen en muren naar binnen. Johnny's kamer ligt pal naast de achteringang van het restaurant waardoor een grote rookwolk zijn kamer binnendrong.
"We zijn meteen bij iedereen op de deuren gaan kloppen en hebben snel onze jassen en slippers aangedaan", zegt Johnny. De bewoners van het pand op de Kintgenshaven horen na de restaurantbezoekers bij de laatsten die naar buiten komen en weten dan nog niet wat ze te wachten staat.
Inmiddels is duidelijk dat de kamer van Johnny niet meer bewoonbaar is. "Ik dacht dat we binnen een paar uur wel weer naar binnen konden, maar toen ik de brandweer met kettingzagen en zuurstofflessen de steeg in zag lopen wist ik dat het erg was." De brandweer moest het dak van de uitbouw van het restaurant verwijderen om de brandhaard te vinden.
© RTV Utrecht / Claire Hartzuiker
Ook het restaurant is flink getroffen door de brand, vertelt Bjorn Kraal van Vegitalian. Hij is vandaag druk met het verzetten van reserveringen, het restaurant blijft voorlopig dicht. "We weten op dit moment niet wanneer we weer open kunnen."
Aan de buitenkant van het restaurant is niet zoveel te zien, maar volgens woordvoerder Sjaak Haasnoot van de Veiligheidsregio Utrecht is de schade enorm. "Sloopwerkzaamheden om bij de brand te komen hebben veel beschadigd en er is veel rook naar boven gegaan naar andere panden. Om de rook eruit te krijgen moet je alles vervangen. Denk aan isolatiemateriaal dat beschadigd is en vloeren die eruit moeten.''
Dat geldt ook voor de huizen van Johnny en zijn buren. Met hulp van zijn vriendin en schoonouders loopt Johnny de hele ochtend heen en weer om de niet verwoeste spullen naar buiten te brengen. Veel is het niet. "Dit is allemaal onbruikbaar", zegt Johnny terwijl hij zijn kastdeuren opent en wijst naar de geel geworden bloezen. Hoe hij nu verder moet weet Johnny niet, hij heeft namelijk geen inboedelverzekering. "Daar denk je op deze leeftijd nog niet echt over na. Maar nu weet ik wel beter."

Het goede van de mens

De brand is ontstaan in een papiercontainer en toen overgeslagen naar het restaurant. Naar de exacte oorzaak blijft het gissen. "Er kan van alles gebeurd zijn en ik denk dat we het nooit gaan weten", aldus Bjorn Kraal van Vegitalian. "Ik ben blij dat iedereen veilig is en nu moeten we verder kijken."
Omwonenden hebben het vermoeden dat een sigaret in de papiercontainer de boosdoener is. Johnny: "Ik geloof wel dat dit echt per ongeluk is gebeurd. Net zoals Bjorn van de Vegitalian geloof ik in het goede van de mens."
Johnny's kamer onbewoonbaar na restaurantbrand in centrum Utrecht
Johnny's kamer onbewoonbaar na restaurantbrand in centrum Utrecht © RTV Utrecht / Claire Hartzuiker
In de nacht van de brand zijn volgens de brandweer ongeveer tien mensen opgevangen die (tijdelijk) hun huis uit moesten. Hoeveel woningen definitief onbewoonbaar zijn is op dit moment nog onduidelijk.
Ook Freek Kattenberg, eigenaar van een wijnwinkel naast het pand van Johnny, heeft in een hotel geslapen. Hij woont boven zijn winkel. "Iedereen is ongedeerd en dat vind ik het belangrijkst. Het was mooi om te merken dat in de binnenstad toch saamhorigheid ontstaat na een brand zoals deze." De winkel van Freek is minder hard getroffen. Op een stevige rooklucht en wat lichte schade aan de muren na is de winkel nog intact.
Bij Johnny zijn ze nog wel even bezig met het opruimen van alle spullen. Hij kijkt nog eens rond in zijn kamer. "Ik heb heel erg veel dingen aan mijn hoofd, maar nu ben ik vooral erg moe."