Rechter moet zich uitspreken over aanmeren tweede vluchtelingenschip Utrecht

© RTV Utrecht
Utrecht - De rechter doet over een kleine twee weken uitspraak of de riviercruiser Danubia kan afmeren aan de Keulsekade in Utrecht en daarna ook in gebruik kan worden genomen als opvangschip. De gemeente en een eigenaar van een wooncomplex aan de kade kwamen er in onderling overleg niet uit.
De eigenaar van appartementencomplex Zuidkant vroeg woensdag in een kort geding of de boot niet iets verderop en dus niet pal voor de deur zou kunnen liggen. De eigenaar, The Switch B.V., vreest dat het de privacy van bewoners aantast en daarmee hun woongenot.
De gemeente Utrecht wilde tijdens het kort geding woensdag al niet van wijken weten en een paar dagen later is die opstelling ook niet veranderd, zegt advocaat Richard de Laat namens The Switch B.V.. De kortgedingrechter had de The Switch aan het einde van de zitting gevraagd of ze toch nog even om de tafel wilden gaan zitten met de gemeente. Dat heeft volgens De Laat "geen gewenst resultaat opgeleverd". En dus wordt het kort geding doorgezet.
Aan de Keulsekade lig nu al een schip, Le Formidable, waarop sinds mei Oekraïense vluchtelingen worden opgevangen. Om aan de vraag voor opvangplekken te voldoen wil de gemeente daar nog een schip naast leggen. Maar The Switch B.V. vindt het vreemd dat de gemeente dit doorzet, zonder de nodige vergunningen. Als er geen vergunning is, kun je er ook geen bezwaar tegen maken, redeneert advocaat De Laat. "En als dat schip er eenmaal ligt, dan doe je er niets meer aan."
De eigenaar van het wooncomplex is op zich niet tegen de opvang van honderdvijftig vluchtelingen aan de kade, maar vraagt zich wel af waarom dat pal voor de deur van het complex moet. Als het schip honderd meter opschuift zou het geen probleem zijn. Maar de gemeente zegt dat dat niet kan vanwege "een knik in de kade", precies op die plek. Alternatieve locaties zijn wel onderzocht, maar die zijn ook stuk voor stuk afgevallen.
Het schip, de MS Danubia, vaart nu nog in Hongarije, maar kan over een week of twee à drie wel hier in Utrecht zijn. Als het dan aan de Keulsekade aankomt dan is de plek ook al gereed. De aanmeerpalen staan er al. De gemeente gaat ervan uit dat alle benodigde vergunningen dan ook wel rond zullen komen en als dat niet het geval is, dan beroept de gemeente zich op "het zwaarwegende maatschappelijke belang". The Switch wil nu van de rechter weten of de Danubia al welkom is voordat de vergunning rond is. Uitspraak is op 14 december.