Primeur in Utrecht: fonkelnieuwe MRI-scanner vergroot overlevingskansen voor kinderen met hersentumor

De MRI-OK werd geopend door minister Kuipers van Volksgezondheid.
De MRI-OK werd geopend door minister Kuipers van Volksgezondheid. © RTV Utrecht / Claire Hartzuiker
Utrecht - Een bijzondere primeur voor het Wilhelmina KinderZiekenhuis (WKZ): het beschikt vanaf vandaag over een MRI-OK. Daarmee is het mogelijk om tijdens een operatie een MRI-scan te maken. Artsen kunnen dan bij patiënten met een hersentumor direct kijken of ze alle kankercellen hebben verwijderd.
UMC Utrecht, waar het WKZ onder valt, is het eerste Nederlandse ziekenhuis dat zo'n apparaat krijgt. Dus kwam minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid langs, net als burgemeester Sharon Dijksma.
De MRI-OK zal vooral worden gebruikt bij kinderen. Eelco Hoving is kinderneurochirurg van het Prinses Máxima Centrum en hij is degene die in deze operatiekamer aan de slag gaat. Hij is erg blij met het nieuwe hulpmiddel. "Voorheen kwam het voor dat restanten van de tumor niet weggehaald waren en we nog een keer moesten opereren. Dat kunnen we nu voorkomen."
Minister Kuipers opende de MRI-OK:
Primeur in Utrecht: fonkelnieuwe MRI-scanner vergroot overlevingskansen voor kinderen met hersentumor
Burgemeester Dijksma is blij met de MRI-OK in haar gemeente, die het resultaat is van een samenwerking tussen het Prinses Máxima Centrum en het UMC Utrecht. "We weten dat onze ziekenhuiszorg heel hoog aangeschreven staat. Deze samenwerking versterkt nog een keer de kwaliteit. Ik denk dat je in het hart van het land een voorziening hebt die voor kinderen letterlijk van levensbelang is."
Volgens kinderneurochirurg Hoving opent het apparaat deuren voor allerlei nieuwe ontwikkelen. "We krijgen een hoop nieuwe informatie over wat er precies met de hersenen gebeurt tijdens een operatie."
Het neerzetten van de MRI-OK was makkelijker gezegd dan gedaan. Het ding weegt 6000 kilo. Met een betonnen constructie werd het loodzware apparaat naar de tweede verdieping van het ziekenhuis getakeld.
Eelco Hoving laat zien hoe de MRI-OK werkt:
Met deze unieke MRI moeten kinderen met hersentumor beter geholpen kunnen worden
Dat de MRI-OK in Utrecht bijzonder is, blijkt wel uit het feit dat slechts op een paar plekken in de wereld medici over dezelfde apparatuur beschikken. "We voelen ons zeer bevoorrecht om in zo'n hoog technologische omgeving te mogen werken. Zo kunnen we kinderen met een hersentumor een nieuwe toekomst bieden."