Utrechtse raad stemt over gevoelig thema: Overvecht-Noord verplicht van het gas af

© ANP
Utrecht - Utrecht is er al jaren mee bezig: Overvecht-Noord gaat gedwongen van het gas af als het aan het college ligt. Vandaag stemt de gemeenteraad over het verplicht elektrisch koken in de wijk.
Utrecht is de eerste gemeente die inwoners dwingt om van het aardgas af te gaan. Dat is volgens het stadsbestuur en woningbouwcorporatie Mitros nodig om de energiedoelen te halen. Daarnaast wil de gemeente voorkomen dat Stedin gasleidingen vernieuwt die een paar jaar later niet meer gebruikt worden. Het bespaarde geld zou de netbeheerder moeten kunnen inzetten voor het aardgasvrij maken van de woningen en om bewoners tegemoet te komen in de kosten.
Overvecht-Noord is sinds een paar jaar een aardgasvrije proeftuin. In 2030 moeten alle circa 8.800 woningen in de wijk van het gas af zijn. Voor 2030 moeten in Utrecht de eerste 40.000 woningen aardgasvrij zijn. Deze ambitie is vijf jaar geleden uitgesproken en is onderdeel van het landelijke klimaatakkoord.
Utrecht is in gesprek met energieleverancier Eneco over een overstap naar stadsverwarming in Overvecht-Noord. Voor de Vechtdijk, het Antoniuskwartier en het nieuwbouwonderdeel van de Klopvaartbuurt blijkt volgens de gemeente een individuele oplossing, zoals een warmtepomp de beste manier van verwarmen.
Het is de bedoeling dat meer gemeenten inwoners gaan verplichten om van het gas af te gaan. Het kabinet bereidt wetgeving voor om dit mogelijk te maken. Utrecht deed een eerder een beroep op het Rijk om te helpen bij het aardgasvrij maken van woningen.