600 calorieën in een zakje: Nederlanders moeten zich voorbereiden op rampen

© RTV Utrecht
Utrecht - Nederlanders zijn niet goed voorbereid op een potentiële ramp, vindt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Daarom begint vandaag een campagne om mensen duidelijk te maken hoe je drie dagen kan overleven na een cyberaanval of andere grote ramp.
'Noodpakket? Heb ik niet'
Jeroen Klaassen heeft de spullen wel in huis, maar dat is geen toeval: hij werkt bij de Prepshop in De Meern. Hij vindt het wel een goed idee dat de NCTV wil dat Nederlanders zijn voorbereid op een ramp. "Het leeft niet onder Nederlanders. Wij geven er uitzonderlijk weinig aandacht aan."
In 2009 was er een soortgelijke campagne, maar die haalde volgens Klaassen niet veel uit. "De campagne in 2009 was een flop, dus ik ben benieuwd hoe deze het gaat doen", zegt Klaassen.

600 calorieën in een zakje

Bij outdoorwinkel Kathmandu in Utrecht zijn ze benieuwd of er door de campagne een toeloop komt aan Nederlanders die zich willen voorbereiden. Die zagen ze wel in het begin van de coronatijd en vlak na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne. Ze hebben genoeg spullen in de winkel: van waterflessen met filter, tot warmhouddekens en voedsel dat vier jaar houdbaar is. "Je hebt wel een gasbrander en water nodig om het klaar te maken, maar dan heb je ook een maaltijd van 600 calorieën", zegt medewerker Jasper van der Vliet.

Een 'basic' en een 'luxe' noodpakket

Klaassen zou zelf wel kunnen overleven als er een ramp gebeurt. "Water is het allerbelangrijkste", zegt hij. "Zonder water zitten, dat is voor iedereen dodelijk. En je moet warm kunnen blijven. Met truien en dekens kom je een heel eind."
Dan is er natuurlijk nog voedsel. Klaassen heeft het over een 'basic' en 'luxe' noodpakket Klaassen verwacht dat de meesten voor de basic oplossing gaan. "Bij een luxe noodpakket hoort bijvoorbeeld een gasstelletje. Dan kan je echt een maaltijd maken. Maar een blik koude bonen, de basics, daar kom je ook al een heel eind mee."