Vuurwapens, tasers, boksbeugels en stiletto's: celstraf geëist tegen drie Utrechters voor wapenhandel

© Lex van Lieshout, ANP
Utrecht - Tegen drie mannen uit Utrecht is door het Openbaar Ministerie (OM) tot 4,5 jaar cel geëist voor het handelen in wapens. In juni werden de mannen afzonderlijk van elkaar aangehouden, nadat de politie hen op het spoor kwam door informatie uit een ander onderzoek. Tijdens het onderzoek werden meerdere automatische vuurwapens in beslag genomen. Een vierde verdachte is eerder al vrijgelaten
Het onderzoek naar de drie Utrechters startte toen de politie in mei via chat-app Telegram op een openbare groep stuitte met de naam 'Wapenhandel RC'. Via deze chatgroep komen agenten in contact met een persoon die vuurwapens aanbiedt. Een dag later volgt een afspraak in Utrecht, waarbij een automatisch vuurwapen en munitie worden gekocht.
Deze zogenoemde pseudoaankoop leidde de politie uiteindelijk naar de drie verdachten. Volgens het OM waren zij betrokken bij de handel in allerlei soorten wapens. Bij een doorzoeking van een woning in Utrecht worden nog twee automatische vuurwapens, met bijbehorende munitie, zestien peppersprays, tien tasers, vier boksbeugels, een stiletto, een ploertendoder, een valmes en drie vilmessen gevonden.

Gevoelens van onveiligheid

Volgens de officier van justitie (OvJ) hielden de verdachten met hun handel totaal geen rekening met de gevolgen voor de maatschappij en handelden zij enkel uit winstbejag. “Het behoeft eigenlijk geen betoog dat het ongecontroleerde bezit van (vuur)wapens en munitie een onaanvaardbaar risico voor de veiligheid van personen met zich brengt en bovendien de in de samenleving bestaande gevoelens van onveiligheid versterkt", aldus de OvJ.
De hoogste strafeis, van 4,5 jaar, krijgt een 38-jarige man te horen. Het OM acht het bewezen dat hij een gewoonte van de wapenhandel had gemaakt. Dit omdat uit het dossier blijkt dat hij een aanzienlijk aantal wapens heeft verkocht en omdat hij zich volgens het OM "al dusdanig in het milieu had gevestigd dat inkoop geen probleem was." Daarnaast is tegen hem ook een voorwaardelijke geldboete van 25.000 euro geëist.
De twee andere Utrechters worden beiden van het medeplegen van wapenhandel. Tegen een 22-jarige verdachte wordt daarom 3 jaar cel geëist, waarvan 1 jaar voorwaardelijk. Bij de derde verdachte, een 46-jarige man, werden de wapens in huis gevonden. Daarvoor heeft het OM tegen hem een gevangenisstraf van een jaar geëist, waarvan zes maanden voorwaardelijk.