Utrechtse VVD en PvdA: 'Waarom krijgen onze boa's minder betaald?'

© RTV Utrecht
Utrecht - Utrechtse boa's krijgen minder betaald dan in veel andere gemeenten, zeggen de lokale VVD en PvdA. De partijen verbazen zich over dit verschil en vinden het belangrijk om de handhavers goed te betalen.
De VVD hoorde naar eigen zeggen al verhalen dat boa's minder graag in Utrecht wilde werken door het verschil in salaris. Tijdens een bijeenkomst tussen de gemeente en handhavers bevestigden de boa's dat dit het geval is, zegt de VVD. In Utrecht zouden zij een schaal lager beginnen dan in veel andere (omliggende) gemeenten. Tess Meerding van de VVD: "Boa's vertelden dat ze hier wel willen werken omdat ze bijvoorbeeld hier geboren zijn of echt iets met de stad hebben. Maar ze zeiden ook: het is best mogelijk dat ik hier wegga omdat ik ergens anders beter kan verdienen."

Ander takenpakket

Het verschil in salaris zou komen doordat het takenpakket in Utrecht anders is. Maar daarbij lijkt er geen rekening gehouden te zijn met factoren die het werk in Utrecht juist zwaarder maken, zeggen de partijen. Meerding: "Als je in een kleine gemeente boa bent heb je heel veel taken omdat je weinig collega's hebt en er geen andere afdelingen zijn die je kunnen helpen. Op papier doe je dus heel veel en krijg je dan ook meer betaald. Maar onze boa's werken in een heel moeilijke omgeving. In Utrecht spelen er toch wel veel veiligheidsrisico's en dat wordt dus niet meegewogen." Zo zou een handhaver in Woerden bijvoorbeeld meer verdienen terwijl het werk in Utrecht zwaarder zou zijn. Meerding: "Wat ons betreft zou het logisch zijn om de salarissen recht te trekken."
De VVD en de PvdA vragen naar aanleiding hiervan aan de burgemeester of zij ook vindt dat de salarissen aangepast moeten worden en of dit mogelijk is. Meerding: "Wat ons betreft zou het logisch zijn om de salarissen recht te trekken."