Black Friday verrast winkelend publiek: 'Ik wist helemaal niet dat dat vandaag was'

© RTV Utrecht
Utrecht - Black Friday. Ooit ontstaan in Amerika toen iemand een zeer drukke koopvrijdag na Thanksgiving zo betitelde. Maar inmiddels is het al lang geen Amerikaans fenomeen meer; ook hier is het normaal dat winkels met de prijzen stunten op deze vrijdag. Toch liep het in winkelcentrum Hoog Catharijne vanmorgen niet echt storm. Lang niet iedereen was op de hoogte van de kortingsacties.
"Ik wist helemaal niet dat het Black Friday was vandaag", lacht een voorbijganger met een Levi's-tasje in zijn hand, "maar toen ik de bordjes zag ben ik toch maar even gaan kijken hoeveel korting er is." Daarmee is hij niet de enige, want wel meer mensen lopen verbaasd door het winkelcentrum heen. "We waren toevallig in Utrecht én het is toevallig Black Friday, maar dat komt goed uit", zegt een groep meiden terwijl ze een parfumwinkel binnenlopen.

Black Friday (Nederlands: Zwarte Vrijdag) wordt officieel jaarlijks gevierd na de vierde donderdag van november. Tijdens de dag hebben veel winkels hogere kortingen dan normaal. Veel mensen pakken dat moment om inkopen te doen voor de feestdagen. Het idee om zo met de prijzen te stunten komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten, maar tegenwoordig is het concept overgewaaid naar de rest van de wereld.

Alleen bij de Lego-winkel is er een flinke rij te vinden op de rustige vrijdagochtend. Maar, toegegeven, die winkel heeft ook geregeld een rij op andere dagen. Een wat ouder stel loopt trots met een enorme doos de winkel uit. "We hebben vanmorgen de Eiffeltoren gekocht bij de Lego-shop, omdat die met Black Friday is uitgekomen", vertelt het koppel. Er zat alleen geen korting op het enorme bouwpakket van 630 euro, maar dat maakt de Lego-fanaten niks uit: "Mensen zijn Lego-gek of ze zijn niet Lego-gek. Zodra er wat uitkomt, dan kopen we het sowieso wel."
Jacqueline Dokter, een medewerker van het vragenloket in Hoog Catharijne, is verrast door de serene ochtend: "Normaal krijgen we twee- tot driehonderd vragen per dag van bezoekers, maar tot nu toe hebben we er maar vijftien gehad. Ik denk dat er nu nog veel mensen aan het werk zijn, dus ik hoop dat het later vanmiddag drukker wordt."
Ondanks het feit dat veel bezoekers geen idee van Black Friday hadden, komt het ze wel goed uit. "Dan gaan we maar een televisie kopen", lacht een man. "M'n vriendin wil het niet, maar het is wel de bedoeling."