Verborgen groene parel in Utrecht krijgt smoel: dit zijn de plannen voor het Lunettenpark

© Gemeente Utrecht
Utrecht - De plannen en schetsen voor het nieuwe Lunettenpark in Utrecht zijn klaar. Ook tientallen reacties zijn verwerkt.
Het Lunettenpark is onderdeel van Maarschalkerweerd en ligt tussen de Waterlinieweg, de Kromme Rijn, de sportparken Koningsweg en Zoudenbalch en het treinspoor naar Arnhem. In het park komt ruimte voor bewegen, stadslandbouw en verschillende fiets- en wandelroutes.
Het plangebied.
Het plangebied. © Gemeente Utrecht
Het Lunettenpark is volgens de gemeente een "verborgen groene parel", met als hoogtepunt de forten van de Hollandse Waterlinie: de vier Lunetten, sinds vorig jaar UNESCO Werelderfgoed. Ongerepte natuur en militair erfgoed komen samen in het gebied. De gemeente wil deze cultuurhistorische en ecologische kwaliteiten beter benutten.
De plannen zijn onderdeel van het project Maarschalkerweerd. Dit gebied is nu nog een onsamenhangend geheel dat straks op een aantrekkelijke manier verbonden moet zijn met de stad en de regio.
Het Lunettenpark is genoemd naar de forten Lunet I en II, die in het plangebied liggen. Vlak ernaast ligt het Beatrixpark met daarin Lunet III en IV. Het is de bedoeling beide parken uiteindelijk met elkaar te verbinden. De forten worden opgeknapt en toegankelijk voor publiek. Rondom Lunet I en II komt een route die bezoekers het systeem van forten, sluizen, bruggen en aarden wallen laat zien.
Impressie van het hoofdpad in het achterland van Lunet I.
Impressie van het hoofdpad in het achterland van Lunet I. © Gemeente Utrecht
Om het voorland van Lunet II weer meer betekenis te geven worden de voormalige schoots- en inundatievelden opengehouden en het zicht verbeterd. Ook wordt buiten de fortgracht van Lunet II een aarden wal ter verdediging van het fort weer zichtbaar.
Er komt een fiets- en wandelverbinding achter de forten langs te maken en de kwaliteit van het groen wordt verbeterd. Daarnaast gaat de gemeente de damsluisbrug in de Koningsweg herbouwen. Bij archeologisch onderzoek in het gebied is de oude fundering gevonden.
Impressie van de teruggebrachte Damsluisbrug in de Koningsweg.
Impressie van de teruggebrachte Damsluisbrug in de Koningsweg. © Gemeente Utrecht
De eerste werkzaamheden beginnen in de eerste helft van volgend jaar. Als eerste is de damsluisbrug aan de beurt. Ook wordt gestart met het aanleggen van een wandelpad en een natuurvriendelijke oever langs de Oud Wulverbroekwetering.
Niet alle grond in Lunettenpark is in eigendom van de gemeente. Ongeveer de helft van plangebied bestaat uit particuliere, verhuurde of in gebruik gegeven gronden die (nog) niet openbaar toegankelijk zijn. Het Lunettenpark komt daarom gefaseerd tot ontwikkeling, afhankelijk van de gesprekken met huurders, gebruikers, ander partijen en de beschikbare financiële middelen.