Vandalisme en storingen: ook nieuwe roltrappen Jaarbeursplein staan nog te vaak stil

© ANP
Utrecht - Ook de nieuwe roltrappen aan de Jaarbeurszijde van station Utrecht Centraal staan te vaak stil. Dat blijkt uit een rapportage van de gemeente.
Vorig jaar zijn vier zeer storingsgevoelige roltrappen vervangen. Deze bleken niet goed bestand tegen buitenlucht en deden het vaker niet dan wel. Het leidde zelfs tot een Twitter-account met de naam Werkt de roltrap?
Hoewel de nieuwe roltrappen het beter doen dan de vorige exemplaren, blijken drie van de vier nog te vaak stil te staan. Alleen de roltrap aan de Beatrixzijde voldoet aan de netto beschikbaarheidsnorm van maximaal 143 uur stilstand per jaar. De andere roltrappen zitten daarboven met respectievelijk 234, 246 en 155 uur stilstand.

Vandalisme en storingen

De oorzaken waren reguliere onderhoudswerkzaamheden en storingen, maar vooral vandalisme. Zo werden onnodig vaak noodknoppen ingedrukt en waren er beschadigingen aan de balustrade. Ook is er een leuningband die gesaboteerd is en zijn voorwerpen tussen de draaiende delen gestopt.
"Het terugdringen van storingen door vandalisme blijft een aandachtspunt, handhavingscapaciteit is hierbij een knelpunt", schrijft wethouder Eelco Eerenberg daarover aan de gemeenteraad.
Voor wat betreft de technische oorzaken, is een groot deel van de stilstand toe te schrijven aan het nog niet goed functioneren van het automatische herstel van de noodstop. Dit is van invloed op de prestatie van de roltrappen.
Het bedrijf TK Elevator onderzoekt in de fabriek de sensoren en komt met een voorstel voor het herstel. Hiermee verwacht TKE de stilstand te minimaliseren en daarmee te voldoen aan de beschikbaarheidsnorm.
"Waarbij wel gezegd dient te worden dat de duur van de storingen van buitenaf zich lastig laat voorspellen", aldus de wethouder.