Vier nieuwe culturele initiatieven ontvangen subsidie van gemeente Utrecht

Club Lam herschrijft historische verhalen vanuit het vrouwelijke perspectief.
Club Lam herschrijft historische verhalen vanuit het vrouwelijke perspectief. © Bas de Brouwer
Utrecht - Club Lam, Free-DOM, Studio Figur en Uncloud krijgen volgend jaar en het jaar erop een cultuursubsidie van de gemeente Utrecht. Dat heeft wethouder Eva Oosters vanochtend bekendgemaakt, nadat een externe adviescommissie daar een positief advies over heeft gegeven. Zes andere aanvragers uit de vorige periode ontvangen ook geld.
Met de subsidie wil Utrecht getalenteerde makers voor wie de vierjarige cultuursubsidie niet haalbaar is een kans geven om door te groeien. De tien organisaties ontvangen elk een bedrag tussen de 42.500 en 55.000 euro per jaar. Het totale budget is ruim een half miljoen euro.

Nieuwkomers

Volgens de gemeente was de commissie enthousiast over de kwaliteit van de ingezonden plannen. "Die kwamen vanuit vele kunstsectoren en vooral de menselijke blik op de wereld sprak de commissie zeer aan", laat de gemeente weten.
Club Lam zet zich in voor betere vrouwrollen in de cultuurindustrie, terwijl Free-DOM het freestyle dancefestival is in de gemeente Utrecht. Studio Figur houdt zich bezig met poëtisch en zintuiglijk figurentheater en Uncloud is een festival voor opkomende artiesten die zich bezighouden met duurzaamheid en een inclusief en artistiek ecosysteem.
De culturele organisaties die in de vorige periode ook al geld ontvingen zijn onder meer iona&rineke, Catching Cultures Orchestra en Sounds Like Touch.