Annemiek van Vleuten opent Annemiek van Vleutenpad in Vleuten

© RTV Utrecht
Utrecht - Van Vleuten die in Vleuten een Vleutenpad opent. De eer was vandaag aan wielrenner Annemiek van Vleuten die een pad naar haar vernoemd kreeg in de wijk waar ze veertig jaar geleden geboren werd.
Inmiddels woont de wielrenster in Wageningen, maar haar wortels liggen wel in Vleuten. "Ik heb er tot mijn vierde gewoond. Mijn vader is ook een echte Utrechter. Hij is geboren aan de van Egmondkade en werkte voor de gemeente Utrecht. Dus m'n roots liggen hier wel."
Van Vleuten krijgt het pad voor haar uitzonderlijke prestaties op de fiets. Dit jaar won ze de Giro d'Italia, de Tour de France Femmes en de Vuelta a España-vrouwen. Burgemeester Sharon Dijksma vindt het prachtig dat er opnieuw een vrouwelijke sportheld in Utrecht wordt geëerd. "We vereren heel veel mannelijke sporthelden in Utrecht. Humphrey Mijnals, Anton Geesink, Marco van Basten en Wesley Sneijder. We hebben natuurlijk al Dafne Schippers en nu komt Annemiek daarbij met een prestatie die geen man haar ooit heeft nagedaan. Dat vind ik er zelf erg leuk aan."

Annemiek van Vleutenpad

Het fietspad begint op het punt waar de Europaweg overgaat in de Wilhelminalaan en is ongeveer een kilometer lang. Je kan via het pad van het Máximapark richting Vleuterweide fietsen.
"Het is wel speciaal dat je je eigen fietspad hebt", vertelt van Vleuten. "Mensen vragen me wel eens of ik een huldiging wil, maar ik denk dat je mij het meest blij kan maken met zoiets."
Annemiek van Vleuten opent Annemiek van Vleutenpad in Vleuten